SAMARBETE MED RELATIONSKONSULTEN

10 SKÄL TILL GRÄL

Vanligaste orsaker till konflikter

Vad bråkar du och din partner om? Vi har, antagligen, svaret här nedan. I en studie publicerad i tidskriften Personality and Individual Differences har amerikanska forskare undersökt de vanligaste orsakerna till konflikter i relationer. Här listar vi (utan inbördes ordning) de 10 vanligaste orsakerna till konflikt.

  1. Inte känner sig uppskattad eller min partner visar inte tillräckligt med kärlek och tillgivenhet
  2. Brist på kommunikation
  3. Avsaknad av uppmärksamhet från sin partner
  4. Min partner varken pratar om känslor eller visar känslor
  5. Städning
  6. Övriga hushållssysslor
  7. Vem gör mer arbete och ansvarsfördelning
  8. Håller inte utsatta tider
  9. En vill ha sex, den andra inte och hur ofta ni vill ha det
  10. Vem som bestämmer mest i relationen

Relationsexperten och parterapeuten Anneli Östling, som driver Relationskonsulten, har hjälpt hundratals par med allt från att förlåta otrohet till att reda ut konflikter. Anneli ger oss här tips på hur dessa konflikter både kan förebyggas och repareras.

– Jag känner igen många av dessa orsaker hos paren jag möter, och de flesta gräl grundar sig i brist på kommunikation. Det är viktigt att lyssna på varandra och ha intresset av att ta reda på varför partnern protesterar, istället för att nonchalant ge tillbaka och ge näring till grälet som antingen eskalerar, eller läggs på hög. Att inte nå fram till sin partner leder bara till otrygghet och negativa känslor som skapar distans i relationen.
Gör man ansträngningen att vilja förstå sin partner, så kan man istället utvecklas tillsammans och hjälpas åt med att göra de förändringar som krävs för att båda ska kunna må bra i relationen. Gräl och kritiserande är nästan alltid ett dåligt sätt att säga – Var är du? Är jag viktig för dig? Finns du här för mig? Bryr du dig om vad som är viktigt för mig?

Missa inte!
Parterapeut Anneli Östling kommer också att ta upp allt som har med relationsutmaningar i hennes nya podd ”Relationsguiden” som premiärsänder första avsnittet på Alla Hjärtans Dag den 14 februari.

Anneli har dessutom utvecklat den digitala appen Otrohetsakuten. En digital akutmottagning för dig som på ett eller annat sätt drabbats av otrohet. När du befinner dig i kris hjälper det alltid med en tydlig struktur, som hjälper dig att förstå och få en visuell bild av hur en förändring kan se ut. Finns att ladda ner på Appstore och på Google Play

 

Diskutera gärna i forumet med andra som går igenom samma sak