SAMARBETE MED

Är relationen sund?

8 punkter att checka av

Vi vet, det finns ingen relation som är perfekt. Men relationen ska i alla fall vara baserad på sunda grunder. Vad är då sunda grunder, undrar du kanske? Vi har därför sammanställt denna checklista för dig att gå igenom. Tänk igenom situationer där dessa punkter har uppkommit. Finns det flera punkter som inte checkas av så behöver relationen förändras, här rekommenderar vi att ni tar extern hjälp för att få hjälp till förändring. Är det “bara” en punkt som saknas så kan ni jobba på den tillsammans genom att kommunicera och anstränga er ihop.

1.Ni ger och får fysisk närhet
Fysisk närhet är ett bra sätt att visa din partner uppskattning på utan att vara verbal. All fysisk närhet behöver inte leda till sex, de små gesterna i vardagen så som en klapp på kinden, en hej-då-puss i vardagen och en strykning över ryggen i förbifarten är ack så viktiga.

2.Ni tillåter varandra att ha separata intressen
Är ni i ett förhållande betyder det inte att ni måste leva samma liv, se bara till att den viktigaste delen av livet är samma. Era olika intressen gör också att ni fortsätter att vara nyfikna på varandra.

3.Din partner duger som hen är
Är du i ett lyckligt förhållande går du inte runt och hoppas på att din partner ska ändra sig. Det är svårt att förändra någon annan och därför viktigt att du i grunden inte vill förändra din partner.

4.Utrymme för att fortsätta vara du
Nyckeln till ett sunt förhållande är att två personer med separata liv börjar dela livet tillsammans – istället för att försöka få två olika liv att bli ett.

5.Ni funkar som ett team i vardagen
Att sträva mot samma riktning innebär att stötta, lyssna, kommunicera och att låta din partner vara sig själv och göra sina egna beslut. Det betyder också att dela samma värderingar och ha samma syn på livet. Att jobba tillsammans och inte mot varandra är viktigt för att relationen ska hålla sig sund. Det är inte bara du eller din partner som diskar och tvättar utan ni delar lika på allt ansvar som rör hemmet. Hämtning av barn, betalning av räkningar och dammsugning. Ni ser till så att ingen känner att den gör allt.

6.Ni både bråkar och blir sams
Ni kan bråka och ni vet att ert förhållande är inte slut för att ni har haft ett stort bråk. Är du i ett sunt förhållande är ni öppna med era känslor och är det något som stör er så säger ni det direkt. Att bli igen innebär inte alltid att ni ska bli eniga i sakfrågan.

7.Ni kan lita på varandra
Att tillit hör till listan är knappast någon nyhet för dig – det är otroligt viktigt att kunna lita på sin partner. Tilliten måste förtjänas och det är ett förtroende som ni båda måste förtjäna.

8.Ni stöttar varandra
En nyckel för ett långt och hälsosamt förhållande är att ni är varandras stöttepelare, i med- och motgång. När saker går bra hejar ni på och visar uppskattning likväl som när saker inte alls går som det var tänkt lyfter ni upp resterna, stöttar och hejar på. Oavsett hur det går i livet vet du att din partner alltid stöttar dig.

© GO ON AB™