SAMARBETE MED

SORGEN ATT BLI LÄMNAD

När beslutet inte är ditt

Att vara den som inte står för beslutet, inte vara den som väljer att ta steget iväg, helt enkelt vara den som blir lämnad känns för de flesta som att livet rasar. Att rasa ger sår, vissa sår kan ta resten av livet att läka.

Ett uppbrott kan liknas vid att en närstående går bort. Det kan kännas precis lika smärtsamt om inte ännu mer. Eftersom den personen som för dig ”dör” fortfarande lever vidare, men utan räckhåll för dig. Och utan att ge dig av sin kärlek, som du trodde skulle vara livet ut.

Alla historier är olika men den gemensamma nämnaren är att du inte är ensam. Relationer bryts upp varje dag över hela världen. Även om det inte lindrar just din smärta så kan det vara skönt att veta att du inte är ensam.

Ett uttryck som kan upplevas klyschigt, men ack så sant, är att ”tiden läker alla sår”. Tiden direkt efter ett uppbrott kan vara tung och smärtsam. Men försök att komma ihåg att det blir bättre och lättare med tiden. Hur lång tid tar det då? Det finns tyvärr inget generellt svar på det. Vissa sår av sorg kan finnas kvar resten av livet – men det går att leva vidare även med dessa.

Det finns inget rätt eller fel sätt
Alla reagerar vi olika vid uppbrott – vissa vänder sig utåt, blir bittra och tycker att hela världen och framförallt att sitt ex är orättvisa, medan andra sluter sig inom sig själva och kan tycka att livet förlorat sin mening. Det går alltså inte heller att säga hur du bör hantera ett uppbrott, det är du tyvärr tvungen att fråga dig själv. För svaret finns inom dig eller kommer med tiden. Det är inte alltid det hjälper att få råd och stöd, tiden behöver gå och de allra kraftigaste känslorna behöver svalna.

Blir känslorna övermäktiga så kan det vara en god ide att ta hjälp utifrån. Om inte din familj eller vänner räcker till så finns det psykologer och terapeuter som är vana vid att ge råd och tips om du dessa känslor kan hanteras för att göra mindre ont.

Det som hjälper för många är att ta våga prata, dela erfarenhet och söka stöd från andra personer i sin omgivning, att tillåta sig att känna sorg och att bearbeta det man gått igenom. Så småningom börjar livet kännas lite lättare, och känslan av att livet trots allt går vidare dyker allt oftare upp i dig.

Läs gärna vår artikel om de 7 känslostegen i ett uppbrott här.

© GO ON AB™