SAMARBETE MED

BOKTIPS FÖR DIG JUST NU

Passande böcker för din situation

Att läsa böcker är ett utmärkt sätt att bli av med stress på. Det är även bra för sömnen att läsa böcker. Enligt många sömnexperter bör vi alla ha som rutin att läsa en bok innan vi går och lägger oss för natten. Det hjälper nämligen kroppen att gå ner i varv, vilket i sin tur hjälper oss att somna.

Utan inbördes ordning kommer här våra bästa boktips som alla handlar om separation eller skilsmässa på ett eller annat sätt som kanske kan hjälpa där du befinner dig i din process.

  1.  Det är något som inte stämmer av Martina Haag

I slutet av säsongen flyttar Petra in i en ensam fjällstuga. Hon vill försöka komma över det största svek som någonsin drabbat henne, hoppas få distans till det som har hänt och komma vidare i livet. När man inte har någon att prata med hör man väldigt bra vad man själv tänker. Eller finns det något därute som är värre än ensamheten?

  1.  Finna sig av Agnes Lidbeck

Annas självuppfattning förändras dramatiskt när hon blir mamma. Trots konflikterna med maken blir hon kvar med honom, men med tiden söker hon bekräftelse i en relation med en äldre man, Ivan. När han drabbas av cancer blir hon hans fram till hans död. Anna vet vad som krävs av henne i varje roll men saknar förmåga att protestera eller leva utifrån sina egna behov.

  1.  Berättelsen om ett äktenskap av Geir Gulliksen

Romanen undersöker om det är möjligt att förstå vad som sker när några slutar älska varandra. Om det är möjligt att förstå kärleken och vad den gör med oss. En man försöker begripa hur hans äktenskap kunde gå i bitar när han och kvinnan älskat varandra så mycket och ville varandra så väl. Han försöker ta reda på vad som gick fel genom att granska alla år de har haft tillsammans som om han var hon.

  1. En modern familj av Helga Flatland

Efter fyrtio års äktenskap bestämmer sig Torill och Sverre för att skiljas. De är sjuttio år, nyblivna pensionärer och känner sig klara med familjeprojektet. Det gör inte deras tre vuxna barn: Liv, Ellen och Håkon. För dem är familjen på olika men högst påtagliga sätt ett centrum, själva grunden för deras värderingar, val och ambitioner. Ett födelsedagsfirande med hela familjen på semester i Italien blir starten på uppbrottet, och rutiner och rollfördelningar löses upp. När föräldrarna så går skilda vägar rycks marken undan för var och en av syskonen. Och balansen dem emellan förändras. Genom de tre syskonens olika ögon berättas en historia om tillhörighet, uppbrott och konsekvenser. Vad är egentligen en familj?

  1. Avskedsfesten  av Anna Fredriksson

Rebecca och hennes man Jacob har fattat beslutet att skilja sig. Det är inget dramatiskt. Passionen har tagit slut och kärleken har ersatts av vänskap. Men när de berättar nyheten för sina bästa vänner på den traditionsenliga, årliga svamphelgen, är det som om en bomb briserar. De har varit gifta i tjugofyra år och ingen har märkt av några problem. Vännerna reagerar oerhört starkt, var och en på sitt sätt, trots att Rebecca uppmanar dem att se på helgen som en spontan avskedsfest av det som varit och samtidigt början på något nytt och spännande. Hon vill visa att en separation inte behöver vara någon katastrof. Självklart ska alla fortsätta umgås, precis som vanligt.Men efter skilsmässan blir ingenting som Rebecca har tänkt sig. Kontakten med kompisgänget blir allt sämre och Rebecca tvingas inse att som singel är man inte längre välkommen till parmiddagarna.Avskedsfesten är en roman om att bryta upp från ett långt äktenskap och behöva orientera sig i en okänd värld. Om hur man sakta skapar sig en ny identitet mitt i livet.

  1. Anna och Mats bor inte här längre av Helena von Zweigbergk

Kartongerna står färdigpackade i Anna och Mats gamla lägenhet. Skilsmässopapperen är nyss underskrivna. I sex månader får vi följa de första stapplande stegen i deras nya, parallella liv. Hur gör man när man ska börja om på nytt? Om det vet de mindre än de någonsin kunde föreställa sig. Det har gått tre år sedan Anna och Mats äktenskapskris briserade under en semestervecka på Sicilien. Trots alla försök att lappa ihop äktenskapet har de inte lyckats komma vidare. Nu är skilsmässopapperen underskrivna. De har skaffat sig varsin lägenhet och ordnat så att barnen får bo hos den ena och den andra varannan vecka. Men en sexton år gammal relation med två barn – Sebbe har hunnit bli fjorton och Molly tio – är inget man lättvindigt lämnar bakom sig. Det tar tid att hitta fram till något nytt och eget. För Anna är det tufft ekonomiskt, och för Mats är det svårt att överhuvudtaget förstå hur han hamnat här. Inte blir det enklare när nya partners dyker upp och blandar sig i. Mats har redan kastat sig in i en ny relation med den unga och målmedvetna Johanna som driver saker snabbare än Mats egentligen klarar av. Anna längtar efter kärlek – hoppas på den stora, enda – men har samtidigt svårt att lämna sin ängsliga roll som formades under åren med Mats. 
Barnen är viktigast för både Anna och Mats, men de känner sig handfallna som föräldrar utan varandra. Och barnen både ser och förstår mycket mer än de vuxna inser. Under sex månader får vi följa Anna och Mats resa mot nya självständiga liv. En skilsmässa som skakar om dem båda i grunden på ett sätt som ingen av dem är beredda på. Och Helena von Zweigbergk skildrar det med en realism som skaver och en djup förståelse för sina karaktärer och deras skilda känslor. Det är starkt och inkännande. En berättelse som inte släpper taget om dig.

  1. Handbok för separerade föräldrar: Om det svåra men nödvändiga samarbetet – för barnens skull  av Mats Klasson

En bok om det svåra, men nödvändiga samarbetet för barnets skull En separation innebär alltid stora förändringar. Begrepp som generositet, samarbetsvilja och omtanke förlorar lätt sin betydelse. Det är i detta känslomässiga kaos, som föräldrarna ska försöka samarbeta kring det gemensamma barnet.

  1. Det blir bra: manual för skilda män av Ola Ringdahl

Känner du någon nyskild man som borde bita ihop lite mindre och prata lite mer? Framför allt med sig själv? Är det kanske du? Då kan den här boken kanske vara något för dig eller honom? Det blir bra Manual för skilda män är en användbar, hoppfull och inspirerande bok för skilda män, skriven av en man som varit där och som vet vad man behöver tänka på och känna till. Här finns konkreta handlingsförslag till hur man förhåller sig till barnen, vänner, sitt nya hem, ekonomi, träning, matlagning och städning.

  1. Att gå sönder och bli hel igen: finns det läkning efter otroheten? av Leila Dahl

Finns det läkning efter otroheten? Otrohet är vanligare än vi vill tro och väcker starka känslor. Annars kunde man ju tänka att alla miljarder sånger, romaner och tidningsrubriker på temat skulle gjort oss garvade vid det här laget. Men otrohet på nära håll är något helt annat. Den skär djupt och kan göra obeskrivligt ont.

  1. Skilj dig ordentligt. Separtionshandboken av Pia Sehm

Hur vet man när förhållandet inte går att rädda? När har man rätt att gå? Krävs svek, otrohet, dåligt sexliv – eller räcker en känsla av att livet borde vara något mer? Med värme och skärpa beskriver författarna de kärlekstvivel vi alla kan drabbas av. De vänder och vrider på perspektiven, ger klarsynta råd och helt nya verktyg för krisande kärlekspar. Är varannan vecka-livet optimalt? Orkar jag behålla kontakten med mitt ex? Hur hantera svartsjuka, skuld, rädsla för ensamhet – och hur blir jag stark igen? Lyckligt skild gör upp med myten om att en separation är ett misslyckande. Utifrån egna erfarenheter ger författarna istället hopp och tröst, och visar att det svåra vägvalet kan leda till en lyckligare tillvaro för både barn och vuxna. Författarna Marit Abrahamsson och Magnus Danielsson ligger även bakom den populära Skilsmässopodden.

11. Honeymoon, hejdå & bergen som vänta av Emma Svensson och Per Magnusson

Sex veckor efter deras storslagna bröllop gör Emma Svenssons man slut. De går till en parterapeut och Emma försöker göra sig så lätt att älska som möjligt men förstår snart att det inte finns någon chans. Det är över, och hon vet inte hur hon ens ska existera utan allt det där som skulle vara livet ut.

Men snart bestämmer hon sig för att den här händelsen inte ska få definiera henne. “Jag tänkte inte vara hjärtekrossad resten av livet. Jag skulle göra allt jag drömt om, men av olika orsaker inte kunnat göra under vår tid tillsammans, saker jag inte ens visste att jag längtade efter. Jag skulle börja leva i stället för att bara existera. Med lite distans skulle skilsmässan bli det bästa som hänt mig.”

 

© GO ON AB™