SAMARBETE MED NORDAX BANK

Bolån till ensamstående?

Hur bankerna tänker och vad du kan göra

Jag ska separera, kommer jag få bolån som ensamstående?

Att den egna ekonomin försämras efter en separation är svårt att undvika. Plötsligt står du själv för alla utgifter. En tuffare ekonomisk situation innebär tyvärr också att det kan bli svårare att få bolån. Men hur svårt är det att få bolån med egen ekonomi och hur kan man förbättra sina möjligheter? Här förklarar vi hur bankerna tänker och vad du kan göra. 

Varför är det svårare att få bolån som ensamstående?
Många banker anser det för riskabelt att låna ut pengar till ensamstående. Är ni två som lånar med två inkomster bedömer banken att risken är lägre att lånet inte skulle betalas tillbaka. Det blir inte heller lättare när bankerna använder sig av automatiska processer som ger avslag direkt när en ansökan inte uppfyller de traditionella kraven. På Nordax Bank däremot ser man annorlunda på saken. Här görs alltid en individanpassad bedömning som tar hänsyn till varje persons unika förutsättningar.

“Precis som andra banker gör vi en kreditvärdering för att avgöra din framtida betalningsförmåga men vi lägger samtidigt mycket tid på att göra en individuell helhetsbedömning av din ekonomiska situation, säger Johan Engkvist, bolånechef på Nordax Bank.”

Läs mer om Nordax bolån 

Tips för att öka dina chanser att få bolån
Förutom att söka sig till en alternativ bank som Nordax finns också saker du kan göra för att öka dina chanser till ett bra bolån.

 

  • Skaffa ett bodelningsavtal
   För att du och din före detta sambo ska kunna ta nya bolån kräver ofta banken ett bodelningsavtal. Där ingår bostaden ( om den köptes när ni flyttade ihop ) inklusive de saker som ni köpt för gemensam användning under tiden ni bott tillsammans. Mer information om hur ett sådant kan se ut hittar du bland annat på lexly.se.

 

  • Städa upp din ekonomi
   Har du flera dyra smålån? Då finns det potential att förbättra din kreditvärdighet genom att samla dem i ett större lån. På det sättet kan du sänka din månadskostnad. Har du andra kostnader du kan dra ner på? Kanske betalar du onödigt mycket för elen eller har du abonnemang som du inte utnyttjar? Du kan få hjälp av till exempel Appen Påmind som samlar alla avtal på ett ställe och utvärderar och omförhandlar dem. Detta görs löpande och det enda du behöver göra är att acceptera eller avböja de nya förslagen.

 

  • Ansök tillsammans med en medlåntagare
   En medlåntagare på bolånet behöver inte vara en partner. Så även om du separerat kan det finnas möjlighet till medlåntagare. En medlåntagare innebär att du har möjlighet att ansöka om ett högre lånebelopp. Det finns inget krav att medlåntagaren är en familjemedlem utan det viktiga är att personen har en ordnad ekonomi. Det är också viktigt att medlåntagaren är väl införstådd i vad som gäller om du inte skulle kunna betala tillbaka lånet.
    
  • Gör en budget och prata med banken
   Hur mycket kan du lägga på boendekostnader? Gör en budget för att se att inkomsterna täcker dina utgifter. Räkna på vad som händer med din ekonomi om räntan stiger eller med tuffare amorteringskrav. Förutom att det att viktigt att du själv är medveten om vad olika påfrestningar på din ekonomi innebär, är det också positivt i bankens ögon om du kan visa att du har koll på din ekonomi. På Nordax Bank lägger man nämligen stor vikt vid samtalet med dig som låntagare.“När du har ansökt om bolån hos oss ringer vi upp dig för att få en tydligare bild av din ekonomiska situation och hur vi kan gå vidare. Det viktiga, både för din och vår säkerhet, är att du ska klara av dina boendekostnader, säger Johan”

Läs mer om Nordax bolån 

 

Om Nordax Bank
Nordax Bank grundades 2003, drivs från huvudkontoret i Stockholm och har idag drygt 450 anställda och kunder i  Sverige, Norge och Finland. Nordax erbjuder bland annat bolån till dig som nekats bolån av en storbank. Detta gör de genom att vara experter på individuell kreditbedömning.

Läs mer om Nordax Bank