SAMARBETE MED

BONUSMAMMA BERÄTTAR

Intervju och tips från en bonusmamma

Intervju med en bonusfamilj

Familj: Ivannia och Johan.
Barnen Theo, 14, och Tyra, 10, är Ivannias sedan tidigare.
Hedvig 4 och Harry snart 1, är parets gemensamma barn.
Bor: Saltsjö-Boo, Nacka.
Gör: Ivannia är operativ ledare på management/IT-bolag, Johan jobbar på kommunikationsbyrå.

 1. Hur länge innan du träffade Johan hade du varit separerad/skild?
  Vi träffades innan jag var skild, via jobbet. Vi blev inte officiellt tillsammans förrän jag och min nu exman skrivit på våra skilsmässohandlingar, men känslomässigt var det en stökig historia redan innan vi hade skilt oss dessvärre. Jag säger dessvärre för att jag verkligen önskar att vi hade träffats när det var ”fritt fram” istället för när jag ännu var gift. Det gjorde allt så himla komplicerat och fult på något sätt. Att behöva känna sig som en skurk när allt man vill är att vara med den som hjärtat hoppar till av, gjorde vår första tid svår.
 1. Berätta gärna, hur träffades du och Johan?
  Vi träffades via jobbet. Ett projekt blev flera projekt, ett par intensiva veckor blev intensiva månader… en enkel beställare/leverantör-relation blev till en kletig, jobbig, underbar, rolig, befriande och betungande relation – allt i ett, upphöjt till tusen! Jag var just då gift, hade två små barn och bodde i hus utanför stan. Johan var skild sedan ett par år, bodde i en liten lägenhet och njöt av ett härligt singelliv.
 1. Har ni tagit några beslut tillsammans, som varit oväntat för personer i er närhet, och som ni har fått ”stå upp för”?
  Ett tag kändes det som att vi behövde stå upp för det mesta… allt ifrån att gå från jobbrelation till att vara ett par, till att sen göra slut för att vi helt enkelt inte riktigt fick ihop våra liv och ambitioner, till att så småningom bli tillsammans igen när vi gemensamt bestämt oss för att behålla det barnet som jag var gravid med… som sagt – mycket har vi fått stå upp för.
 1. Ser ni någon ”fälla” att som är lätt att gå i när man ska få ihop en bonusfamilj?
  Oj, det finns nog otaliga fällor man kan gå i. Det är ju så många olika aspekter att ta hänsyn till, så många viljor, personligheter, erfarenheter… En vanlig fälla är kanske att förvänta sig att allt bara ska lösa sig av sig självt, att det kommer bli perfekt, bara man flyttar ihop och binder ihop familjerna. Dessvärre funkar det sällan så. Ytterligare en fälla är att tro att det bara finns ett sätt att bilda en bonusfamilj på, att alla behöver bo under samma tak, samtidigt. Våga se till vad som kan komma att passa just er familjekonstellation bäst, vad funkar bäst för era barn. Det som funkar för den enas barn kanske inte alls funkar för den andras, till exempel.
 1. Har ni några tips för hur man ska göra när man vill få ihop en bonusfamilj?
  Vi har trott på att det är viktigt för alla att få skapa egna relationer. Mellan bonusförälder och bonusbarn, syskonen emellan, etc. Det är viktigt att bioföräldern ger bonusföräldern förtroendet att ta en tydlig roll i familjekonstellationen, jag tror personligen inte på att jag är den enda oumbärliga vuxna i mina barns liv. För mig, oss, har det varit viktigt att låta att vuxna runtom barn ha en riktig roll, att visa att alla räknas och är ansvariga för barnens väl.

Jag vill även passa på att lyfta fram att relationen till expartnern är oerhört viktig och värd att lägga ner tid på, för det, om något, gynnar barnen. Och sist men kanske allra viktigast – gör inte skillnad på mina, dina och våra barn. Barnen ska aldrig, aldrig, aldrig behöva känna sig obekväma i sitt hem.

 

Ivannias och Johans tips till bonusfamiljer:

 1. Försök att tidigt etablera ett fungerande system med era tidigare partners när det gäller barnens ekonomi. Vem betalar vad?
 2. Var tydlig med dina ekonomiska förutsättningar och var ödmjuk inför skillnaderna mellan din och din nya partners ekonomi.
 3. Involvera din nya partner i beslutsprocessen kring det som gäller barnen, även om de slutgiltiga besluten sedan fattas av barnens föräldrar. På så sätt ökar förståelsen för vad som händer och vart pengarna tar vägen.
 4. Gör inte skillnad på mina, dina och våra barn. En familj bygger på inkludering och integration, inte på millimeterrättvis uppdelning.
 5. En god relation till din expartner är A och O. Det är viktigt att ni vill detsamma för barnen och stöttar varandra kring de beslut som gäller dem, både ekonomiska och andra.
 6. Var generös och hjälp din nya partner att skapa en egen, stark relation till barnen.

 

 

© GO ON AB™