SAMARBETE MED LÄNSFÖRSÄKRINGAR

EN VÄRDEFULL CHECKLISTA

Genom separationens alla faser med fokus på ekonomin

En skilsmässa eller en separation har stor påverkan på din privatekonomi. Ju tidigare du kan börja kartlägga dina nya förutsättningar, desto bättre. Vi har delat upp checklistan i våra tre olika faser, Före, Mitt i och Efter. Kanske känner du att det blir övermäktigt att ta in allt på en gång? Eller vill du redan nu se vad som väntar framöver? Oavsett vilket så kommer här en checklista.

 

FÖRE

Budget
Gör en budget och fundera på hur din nya ekonomiska situation skulle se ut. Ju mer detaljerat desto bättre. Beroende på hur slutresultatet blir, fundera på vad du kan förändra. Tänk på att det här är första steget, inte så som du ska leva för all tid. Ladda gärna ner och fyll i en egen budget från vår mall här.

Lånelöfte
Ska du köpa bostad eller köpa ut din partner, kontakta banken före ett lånelöfte. Det går till exempel oftast inte att ange ett varannanveckas-liv i bankernas kalkyler på hemsidan, så prata gärna med någon för att det ska bli så korrekt som möjligt.

Värdera bostad
Om ert nuvarande boende är en bostadsrätt eller en villa, gör en värdering av boendet med hjälp av en mäklare. 

Bodela
När ni delar upp bohag och husgeråd mellan varandra, tänk på att det blir dyrt att ersätta möbler för den som inte får en sak. Det finns olika sätt, till exempel att ersätta den som inte får ett föremål med en viss summa. Total rättvisa är svårt att uppnå, det är en balansgång mellan generositet och att inte komma ur uppdelningen lottlös. Läs mer om bodelning här. Eller ladda ner en mall för bodelning här.

Gemensam administration
Se över försäkringar, avtal och prenumerationer som är gemensamma. Vissa fortsätter ni kanske dela på, andra ska ni säga upp.

Personförsäkringar
Fundera ett extra varv på eventuella livförsäkringar. Har ni barn kan det vara en idé att ha kvar dem, då det uppstår extra kostnader för den som blir kvar efter den andres bortgång. 

Pension
Se över era pensioner. Den allmänna och tjänstepensionen delas som huvudregel inte vid skilsmässa, men ni behöver se över eventuella efterlevandeskydd och familjeskydd och göra ett val utifrån den nya familjesituationen.

Jurist
Kontakta gärna en familjejurist. En del banker erbjuder en kort kostnadsfri rådgivning och det kan vara saker ni behöver se till att det blir juridiskt korrekt.
En skilsmässa är kostsam när den väl ska genomföras och nu behöver du kanske ensam stå för din ekonomiska trygghet. Det och några till tips kan vara bra att tänka på. 

 

MITT I

Stöd
Ensam är visserligen stark, men ta så mycket hjälp det går. Har du vänner och familj som kan hjälpa till eller vara bollplank? Kan du gå med i ett forum på nätet för att få råd och stöd? Är det kanske värt att lägga en slant på en flyttfirma (det går att göra rutavdrag för det!). En skilsmässa är krävande och tar mycket energi. 

Budget
Nu när du levt med dina nya ekonomiska förutsättningar ett tag, fundera över vad som funkar och vad som kanske inte gör det. En kartläggning av var pengarna tar vägen kan hjälpa dig på vägen. Det finns appar man kan ladda ner som följer din vardagsekonomi och delar upp den i olika kategorier. Fundera på vad du kan förändra/förbättra. Eller ladda ner och fyll i en egen budget från vår mall här.

Bostad
Om ditt nya boende fick bli mycket mindre än ditt gamla, kom ihåg att det med största sannolikhet inte är din sista bostad i livet. 

Försäkringar
Kontrollera vilket skydd du har för olika oförutsedda händelser i din privatekonomi. Vad händer om du blir sjuk, arbetslös eller om tvättmaskinen går sönder? Prioritera att få en buffert på plats och fundera på om du behöver en inkomstförsäkring. Som ensamförsörjare är du mer utsatt. 

Sparande
Har ni barn så kommer delar av er ekonomi att fortsätta vara gemensam. Fundera över vilket upplägg som är bäst, t ex ett gemensamt konto med en stående överföring dit autogiron kan kopplas eller om ni kan använda en app som ”HappyX” för att dela på gemensamma utgifter. 

Nu kanske du har hunnit leva i din nya tillvaro ett tag och orkar börja lyfta blicken en aning. Då är det dags att tänka lite framåt och vad din nya tillvaro egentligen kommer att innebära. Här är några saker att fundera över: 

 

EFTER

Sparande
Kanske har du möjlighet att lyfta huvudet lite ovanför vattenytan nu och fundera på framtiden? Vad har du för sparmål till exempel? Även mindre belopp kan bli stora över tid, så fundera på det. Ta hjälp av banken om du tycker det är knepigt att förstå hur ett sparande på börsen går till.

Prata ekonomi
Om barnen är tillräckligt gamla kan det vara en poäng att prata lite ekonomi med dem. Kanske kan du berätta om din nya ekonomiska situation och vad som är möjligt. Ofta är det bättre med lite lagom transparens anpassat till ålder än att barnet ska oroa sig.

Semesterplaner
Du kommer att ha semester med barnen ensam vilket gör att det blir mycket dyrare. Planera för både vinter- och sommarsemester genom att i tid hyra eller köpa begagnat för vintersemestern. Börja i tid se över hur du vill göra med sommarsemestern, kanske kan du och en kompis dela på en stuga med barnen. Billigare och roligare.

Delad ekonomi om barnen
Har du och ditt ex olika ekonomier och olika förutsättningar att ge barnen det de vill ha? Prata igenom era olika förutsättningar med dem – de kommer förhoppningsvis att förstå. Det kommer datum som födelsedagar, studenter, konfirmation och ny bostad. Ofta förknippade med stora utgifter. Prata ihop dig redan nu med ditt ex om hur ni ekonomiskt ska dela på kostnaderna. Kanske börja spara pengar på ett konto redan nu.

Bil
Finns det möjlighet att dela på en bil? Kanske använder ni den mest veckan ni har barnen? Delad vårdnad om en bil gör att ni kan spara mycket pengar och slippa stora oväntade utgifter.  

 

 

 

  Om Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar

Med ett förflutet som boendeekonom på SBAB så jobbar Emma idag som privatekonom på Länsförsäkringar med inriktning på bostadsmarknaden, sparande, pension, familjeekonomi och försäkringar. Länsförsäkringar fokuserar precis som hon på att ge människor trygghet, kunskap och stöd i att fatta välgrundade ekonomiska beslut. Emma har en gedigen erfarenhet från många olika roller i den finansiella sektorn och brinner för att hjälpa människor att fatta kloka privatekonomiska beslut. Hon har i flera år haft roller där hon kommenterat och analyserat händelser som påverkar människors privatekonomi.

Läs mer på www.lansforsakringar.se