SAMARBETE MED LÄNSFÖRSÄKRINGAR

Efter skilsmässan

I ljuset på andra sidan

Melissa Horns skilsmässoalbum ljuder ur högtalarna. Eller tja, det är fortfarande från en sådan portabel variant och inte det där härliga surroundsystemet ni hade i ert tidigare boende, men det funkar bra. ”Jag saknar dig mindre och mindre” sjunger hon och det låter förvånansvärt bra trots den lite kantstötta högtalaren. 

Vardagen har börjat rulla och du har hittat rutiner som funkar. Du har sparat ihop till en liten buffert, du har skaffat inkomstförsäkring och en sjukförsäkring via jobbet. Med bara en inkomst så krävs det en helt annan trygghet, det känner du verkligen. Även om du nu till slut fick tag på en liten bostadsrätt så har du också ställt dig i en hyreskö. Det är bra att ha alternativ i framtiden. Och med pengarna du fick med dig från ert gemensamma boende så finns det trots allt lite pengar i bostaden. Kanske kan du sätta sprätt på dem när du blir pensionär och bo i hyreslägenhet? Vem vet. 

Du och exet har skaffat ett gemensamt konto till barnens utgifter. Därifrån dras alla gemensamma räkningar, typ avgifter för barnomsorg, försäkringar och fotbollscuper. Utöver det är det lätt att reglera extra utgifter via Swish. Livförsäkringarna som du och exet hade på varandra behöll ni. Det blir onekligen ett ekonomiskt avbräck om en av er skulle gå bort, med tanke på barnens alla utgifter. Den premien känns som billig i det sammanhanget. Så, du känner att det trots allt går runt. Det är inte som förr, men det är ett annorlunda bra. Det är kanske inte de lyxigaste utlandssemestrarna, men du har blivit expert på att leta upp släktingar och kompisar med fritidshus och barnen verkar trivas. Här trodde du aldrig att du skulle befinna dig när ni satt där vid köksbordet. När du insåg att en ny ekonomisk vardag stundande kände du bara ångest, nu har du en helt annan känsla av kontroll. 

Du har börjat använda ytterligare en app. Det är en app som varje månad drar några hundralappar av din lön till några fonder som du fick hjälp att välja. Där kan du se ditt frihetskapital växa varje månad. Vad du ska ha dem till vet du ännu inte riktigt, men det känns bra att ha dem där. Det är inte mycket, men det är något. Aldrig ska du hamna i situationen att inte kunna göra ett val i livet som du vill göra. Att gå från ett jobb du vantrivs på eller lämna en relation igen. 

På jobbet har du fått mer ansvar och du har suttit ner med en pensionsrådgivare för att ta reda på hur ditt pensionskapital är placerat. Det visste du inte innan skilsmässan, men nu känns det viktigare än någonsin att veta hur din ekonomiska framtid ser ut. På minpension.se har du sett att pensionärstillvaron kanske inte blir den mest guldkantade tillvaro du kan tänka dig, men för varje månad läggs det ytterligare pengar till det kapitalet. Och så har du ditt egna sparande. Vem vet hur mycket det blir till slut? Du ansökte till och med om medlemskap i en Facebook-grupp för sparintresserade. Där kunde du ställa alla frågor du själv tyckte var dumma om typ fondavgifter, men fick bara peppande och kärleksfulla svar tillbaka.  

Ännu har du inte råd med ett träningskort på det gym du gick till tidigare. Men det räcker bra med några löparrundor ibland och gymmet på jobbet. Att då och då få rå om bara dig har känts viktigt. Det är lätt att tappa bort sig själv på vägen i en helt ny tillvaro, men nu har du fått huvudet ovanför vattenytan. Känslan av kontroll och att framtiden trots allt ser ljus ut känns bra i magen.

 

 

Om Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar

Med ett förflutet som boendeekonom på SBAB så jobbar Emma idag som privatekonom på Länsförsäkringar med inriktning på bostadsmarknaden, sparande, pension, familjeekonomi och försäkringar. Länsförsäkringar fokuserar precis som hon på att ge människor trygghet, kunskap och stöd i att fatta välgrundade ekonomiska beslut. Emma har en gedigen erfarenhet från många olika roller i den finansiella sektorn och brinner för att hjälpa människor att fatta kloka privatekonomiska beslut. Hon har i flera år haft roller där hon kommenterat och analyserat händelser som påverkar människors privatekonomi.

Läs mer på www.lansforakringar.se