SAMARBETE MED NORDAX BANK

Flytta ihop?

Så löser ni det ekonomiska

Det finns en del ekonomiska frågor som alla behöver reda ut när det är dags att flytta ihop. Kanske äger redan en av er bostaden och hur gör man isåfall med amorteringar och räntekostnader? Eller köper ni bostaden tillsammans fast går in med olika kontantinsats? Vad är det då som gäller om ni en dag skulle sälja? Här går vi igenom några vanliga sambo-scenarion och vad som är viktigt att tänka på. 

1) När en av er redan äger bostaden
Hur gör man med bostadskostnaden om en av er äger lägenheten/huset som ni ska bo i? Ja, först och främst så kommer bostaden inte ingå i en bodelning vid en eventuell separation eftersom den inte köptes för gemensam användning. Så även om den partnern som flyttar in betalar av på bolånet så får hen alltså inte ta del av bostadsrättens värde vid en eventuell försäljning. Därför bör den som inte äger bostaden kanske heller inte hjälpa till att betala av skulden/amortera på bolånet. Däremot kan det vara en idé att ni delar på själva bostadsrättsavgiften som är en direkt avgift till bostadsrättsföreningen eller på boendekostnaden (sophämtning, värme, vatten) om det gäller hus.

Gällande bolånets räntekostnader däremot är det svårare att säga vad som är mest rätt. Är avgiften extremt låg och räntekostnaderna höga, kan det vara rimligt att ni delar på den kostnaden. Tänk då på att den som står på lånet får göra avdrag på 30% av sina ränteutgifter. Det är upp till er hur ni gör såklart och det viktiga är att ni pratat igenom det och att det känns bra. Ett tips är att jämföra vad var och en av er skulle betalat om ni bott i en hyreslägenhet.

2) När en har betalat en större del av kontantinsatsen
Om ni bidragit med olika mycket till kontantinsatsen är det viktigt att ni skriver både ett skuldebrev* och ett samboavtal*. Det kanske kan kännas lite jobbigt att behöva skriva ett juridiskt avtal med sin sambo och det finns såklart roligare saker att prata om än hur ni vill göra med bostaden om ni flyttar isär. Men utan dessa avtal träder sambolagen in och pengarna för lägenheten delas därför lika mellan er oavsett om den ena gått in med större kontantinsats. Plus att skulden får räknas av innan bodelning. Den som har betalat minst kan alltså dra av sin skuld för kontantinsatsen och sambon som har betalat mer i kontantinsats tar därför all risk för förlust – om bostaden inte går med vinst.

Men med ett *skuldebrev delas lägenheten efter ägarandelarna och med *samboavtalet är lägenheten inte samboegendom. Det innebär att skulden inte kan räknas av innan bodelning.

3 ) När den ena tjänar mer än den andra
Har ni tagit ett gemensamt bolån men era löner skiljer sig rejält? Då kan det vara en idé att den i förhållandet som tjänar mer också bidrar med en större del till de gemensamma utgifterna, där bolånets räntekostnader bör ingå.

Vårt råd är att om den ene av er tjänar 30% mer, så ska hen också betala 30% mer av de gemensamma utgifterna. Amorteringarna, avbetalningen på lånet däremot kan vara bra att ni delar 50/50 om båda av er äger lika stora delar av bostaden från början (Amortering är ju egentligen ingen kostnad utan mer ett sparande till dig själv).

Tänk också på att skulle det sen bli aktuellt med barn behöver den i förhållandet som tar ut mest föräldraledighet och vabbande också kompenseras för detta. Det påverkar inte bara nuvarande inkomst utan även pensionen.

 

Detta är en artikel från Nordax Bank – en bank som erbjuder bolån även till dem utan fast anställning. Läs mer om Nordax Bank och få fler ekonomitips.

Kontaktuppgifter och mer information hittar du på Nordax här.