SAMARBETE MED LÄNSFÖRSÄKRINGAR

FÖRE SKILSMÄSSAN

Råd på vägen, stå på dig ekonomiskt

De sista hårda orden är sagda mellan er, velandet är över och aldrig trodde du väl att du skulle stå en kväll i köket och googla på vilken myndighet det är egentligen som skickar ut papper om äktenskapsskillnad. Men det gör du. Och en annan kväll ska ni båda sitta där vid köksbordet och ta tag i det där med ekonomin. Plötsligt blir alla era gemensamma ägodelar, ert sparande och alla minnen bara siffror på ett papper. Sammanställningar över vem som ska ha vad och en förteckning över vem som egentligen ska få den där enda vispen ni har i kökslådan.

Jag och några av mina vänner har själva gått igenom skilsmässor och en sak vet jag – det är nu det är dags att stå på dig. Det är dyrt att ersätta ett halvt hushåll och ni bör enas om en modell där båda får det lika bra. Huvudregeln för den som är gift är att allt som inte är enskild egendom ska delas, efter avdrag för skulder. Men det finns saker som inte ryms i den där fyrkantiga juridiken. Det kan till exempel handla om att du är den som har tagit störst ansvar för barnen och kanske jobbat deltid. Har du blivit kompenserad för det ekonomiskt eller kan ni ta en diskussion om det nu även om det är lite sent påkommet? Att du inte tänkte på det tidigare får du lägga åt sidan, även om det grämer dig.

Kanske är det också först nu du inser att du borde ha lagt undan lite mer pengar. Att du skulle ha haft ett frihetskapital som möjliggjort en större bostad eller att du skulle ha satsat mer på karriären. Bankens kalkyl lyser avvisande mot dig när du ansöker om ett lånelöfte. Hur tusan kan det krävas så höga löner för att få låna till en tillräckligt stor bostad? Men, tänk såhär: den bostad du får tag i nu är inte den sista du någonsin kommer att bo i. Nu handlar det om att komma vidare och starta den där nya vardagen som du ännu vet väldigt lite om. Barn är otroligt anpassningsbara och om du måste sova på soffan i vardagsrummet några år, så är det på vägen mot en framtid som än så länge står skriven i stjärnorna.

Det är dyrare att bo själv. Ja, mycket dyrare. Skilsmässan är kanske inte det bästa ekonomiska beslut du någonsin fattat. Men du hade kanske inget annat val. Och trots allt är du starkare än du just nu tror och kommer att klara det här, fastän du kanske känner att det var bra som det var. I så fall är du inte ensam. I en undersökning som vi har gjort visar det sig att fyra av tio kvinnor anger ekonomin som en orsak till att stanna kvar i en relation som de egentligen vill lämna. Det är inte ett liv som man önskar någon. Så hellre soffan i vardagsrummet och bytesdagar för sportutrustning till barnen. Det kommer att gå bra.

Rent praktiskt kan det hjälpa att ställa upp en enkel budget med inkomster och utgifter. Du kanske suckar uppgivet där i badrummet på kvällen och i sängen laddar du ner en app som du fått tips om. Den ska tydligen tracka alla inkomster och utgifter och ge dig svart på vitt på vad du lägger pengarna på varje månad. Man kan ställa upp tak för hur mycket man får spendera i respektive kategori också. Ja, det behöver du definitivt göra, konstaterar du och släcker lampan. Innan du somnar har det gått upp för dig att enligt din budget måste du minst halvera det du lägger på livsmedel varje månad – och det är bara ett i raden av exempel på sådant du måste dra ned på. Men barnen gillar korv stroganoff och köttfärssås, det kommer att funka. I kategorin ”ekonomi” i app-butiken hittar du till och med en app med digitala reklamblad från din närmaste livsmedelsbutik. Nu blir det till att bunkra när de har extrapriser. Du kommer ha mer tid när du inte har barnen, så du kommer att hinna. Allt löser sig. Och det kommer att gå bra.

 

 

Om Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar

Med ett förflutet som boendeekonom på SBAB så jobbar Emma idag som privatekonom på Länsförsäkringar med inriktning på bostadsmarknaden, sparande, pension, familjeekonomi och försäkringar. Länsförsäkringar fokuserar precis som hon på att ge människor trygghet, kunskap och stöd i att fatta välgrundade ekonomiska beslut. Emma har en gedigen erfarenhet från många olika roller i den finansiella sektorn och brinner för att hjälpa människor att fatta kloka privatekonomiska beslut. Hon har i flera år haft roller där hon kommenterat och analyserat händelser som påverkar människors privatekonomi.

Läs mer på www.lansforsakringar.se