SAMARBETE MED RELATIONSKONSULTEN

Förebygga otrohet

Frågor att ställa dig själv

Behov av förändring
Ibland hamnar vi i situationer då vi är riktigt trötta på oss själva, och ofta försöker vi skylla på yttre omständigheter. Trots att vi har det mesta vi kan önska oss, känner vi oss inte nöjda och glada. Istället upplever vi obalans, tomhet, kaos – längtan efter förändring. Det här kan vara ett tecken på att vi inte lyckas ta hand om våra behov, dvs. ta ansvar för något som vi inte vågar eller vill se. 

Det är inte säkert att du vet vad som är fel. Du har bara en jobbig känsla av att du sitter fast och att inget nytt händer. Du känner inte någon glädje, vare sig över den du är, det du gör eller det du har. Inventera ditt liv och fundera på vilka områden du behöver förändra – relationer, arbete, ekonomi, hälsa, barn, vänner, fritid. Fundera också på hur du själv ger dig näring, glädje, energi och inspiration.

Frågor att ställa sig själv

  1. Vad saknar du i ditt liv?
  2. När tappade du bort dig själv, dvs. slutade ta hand om dig för att skapa glädje i livet?
  3. Vad skulle ge dig en känsla av större meningsfullhet i vardagen?
  4. På vilka områden i ditt liv skulle du önska någon form av förändring?
  5. Vad är det framför allt du längtar efter?

Hitta viljan
Många fastnar i att de inte vet vad de vill eller att de inte har modet att göra en förändring. Oavsett om det handlar om att söka nytt jobb, arbeta med sin konflikträdsla eller göra något åt en relation som gått i stå, kan det vara svårt att ta ett konkret nästa steg. 

Du kanske vet vad du behöver göra men har svårt att agera på det. Du kanske saknar tydligt formulerade mål att arbeta mot. Det här är en fas för den som tar sig själv på allvar. Det betyder att man behöver ta reda på vad man verkligen vill och göra något åt det. Kanske har du fastnat i ett mönster av att låta andra ta initiativ och driva? 

Det finns stora vinster med att träna upp sin vilja, oavsett vad andra tycker och tänker. Genom att bli tydlig med vad du själv behöver, önskar och vill, blir det lättare för andra att förhålla sig till dig. Kanske blir du överraskad av hur många som vill hänga på när du själv får lite skarpare konturer.

Frågor att ställa sig själv

  1. Saknar du känslomässig kontakt i din relation? Är du skrämd av att något känns fel? Det är tänkbara orsaker till att man känner tomhet. Vad behöver du i så fall göra åt saken? Vad skulle du vilja ändra på?
  2. Trivs du på din arbetsplats och med dina arbetsuppgifter? Vad kan du göra för att öka din trivsel? Eller är det dags att söka nytt jobb? Vad behöver du för att känna dig stimulerad och motiverad att gå till jobbet?
  3. Har du tagit hand din hälsa? Om du inte mår bra är risken stor att det går ut över andra områden i ditt liv. Är du nöjd med det sätt du tar hand om dig och hur du mår just nu? Hur skulle du vilja känna dig och vad skulle du i så fall behöva göra?
  4. Finns det något du kan göra för att bli bättre på att känna dig nöjd och glad? Vad är i så fall det och vad behöver du i så fall göra?

Otrohetsakuten – en app som hjälper
Otrohetsakuten är en app som är till för par och enskilda individer som på olika sätt kommit i kontakt med otrohet – men också för alla par som vill förebygga både otrohet och andra typer av relationskriser.

I appen erbjuds akut hjälp, guidning, information, råd och verktyg för att hantera allt från en akut krissituation, till det långsiktiga arbete som krävs för att hålla en relation kärleksfull och givande. Du får stöd och kunskap om vad du kan förvänta dig av din partner och vad du själv behöver ta ansvar för. Appen är uppdelad i fem processer som har olika inriktning och syfte. Man börjar med den process som motsvarar var man befinner sig just nu, och guidas därefter steg för steg genom den känslomässiga berg-och-dalbana som man ofta brottas med.

Appen passar därmed både för de som har misstanke om otrohet, nyligen har upptäckt (eller ertappats med) otrohet och vill reparera relationen efter otrohet. De sista två processerna passar också för de som vill arbeta förebyggande för att hitta tillbaka till en lustfylld relation och undvika att hamna i en kris, samt den som vill arbeta med sitt eget beteende eller sin medvetenhet i en relation.

Läs mer om appen här
Ladda ner appen från Appstore eller Google Play.

 

 Om Anneli Östling
Annelis erfarenheter och stora intresse för människor och relationer har lett fram till det yrke som hon har idag, terapeut för par- och individualterapisamtal, coach, förändringsledare och föreläsare. Att möta människor som växer med sina utmaningar och skapar fungerande relationer såväl till sin partner som till vänner och medarbetare är det som håller hennes passion levande.

Grundfilosofin i Annelis arbete är att alla har vad man behöver för att kunna må bra och skapa den tillvaro som man vill befinna sig i såväl privat som i sitt yrke. Viljan och potentialen hos varje person är central när hon arbetar.
Allt handlar om relationer. En central fråga är: Vem vill du vara? Hur vill du känna dig? Hur vill du uppfattas av andra? Sedan 2007 har Anneli arbetat som terapeut, parterapeut, coach och organisationskonsult i mitt eget företag Relationskonsulten.

Besök gärna Annelis hemsida där hon bloggar, skriver om otrohet, stress, intimitet, uppbrott och mycket mer.