SAMARBETE MED SPW

Bygg upp din självkänsla

Träning och kost påverkar din relation

GO GRAB – Erbjudande! Som medlem hos GO ON får du nu 25% rabatt på alla priser på vår onlinetjänst.
Länk till intresseanmälan här

Oavsett om träning var en del av ditt liv eller inte innan uppbrottet så finns det många aspekter värda att lyfta angående hur du kan tänka kring just fysisk aktivitet, träning och kost både innan, under och efter en skilsmässa eller separation. 

Vi kommer i en artikelserie att guida dig genom alla tre faser och ge dig tips på hur du upprätthåller din träning och hur du faktiskt kan använda dig av fysisk aktivitet som en positiv faktor på olika sätt, beroende på var någonstans i processen du befinner dig såväl mentalt och fysiskt. När passar styrketräning in? Hur hårt bör jag pressa mig? När är ett långpass löpning rent kontraproduktivt? Hur gör jag med träningen när jag inte kan äta eller är hungrig? Hur kan jag bli starkare, jobba på bättre kondition, strukturera upp kosten när jag bara har tid för mig själv varannan vecka? 

I den här artikelserien kan du läsa om alla våra tankar kring detta under respektive fas.

Vi är SPW – Starkare med Pinel och Wallanger
Karin och Marcus som tillsammans driver en onlinetjänst med träning, kost och rehab riktad till dig. Mitt i livet.

Karin (jag) är fysioterapeut sedan 2005 och har coachat hundratals starka kvinnor både IRL och online sedan 2016. Marcus har jobbat med träning sedan 2011 och är välrenommerad PT samt utbildad kostrådgivare med många klienters solskenshistorier i bagaget. För ett år sedan gick jag igenom en skilsmässa efter långdraget förarbete. Så förutom personliga erfarenheter av själva uppbrottet har jag precis stigit in i fas 3 med barnen varannan vecka, ny partner och ständigt nya utmaningar som ploppar upp längs vägen. Det är trots allt 2020, motgångarnas men även möjligheternas år.

Vi hittar en balans tillsammans
Våra klienter kommer ofta till oss med en smärtproblematik där prio alltid är att bli smärtfri, men även att kunna träna smärtfritt och bli starkare på vägen till målet. Vi finns där som stöd och bollplank för att få ihop livet där träningen ska finnas som en naturlig del med rimliga krav. De bästa resultaten uppnår vi genom att hitta en balans mellan en fungerande vardag, tillräcklig återhämtning och en varierad genomtänkt kost. 

För att bli just starkare krävs inte bara ett smart och noggrant val av övningar med rätt dos och utförande. Vi måste se till helheten. Allt från stress, sömn, kost och dina fysiska förutsättningar här och nu spelar in för att hitta rätt. 

Det är en ynnest och fantastiskt roligt att få göra detta ihop som ett team – träning, rehab och kostrådgivning online. Fast på vårt sätt! Vi tror stenhårt på individualiserad styrketräning, med tät klientkontakt där vi tillsammans tar ett helhetsgrepp kring din hälsa med smärtfrihet och välmående i fokus. 

Kost och träning före ett uppbrott
Allt är inte som det ska. Relationen du lever i med din partner skaver. Kanske har den gjort det en längre period. Ni har försökt. Men du misstänker att det inte kommer bli bra igen. Att en framtid isär kanske ändå blir bättre för alla, åtminstone på sikt. Tankarna snurrar, du velar, är rädd, tvekar, vill inte ge upp men samtidigt måste en förändring ske för att så här kan du inte leva resten av ditt liv.

Förefasen är en fas med många stressorer. Och för dig som grubblar, varken vet in eller ut kan träningen vara en ljusglimt i tillvaron. Din pysventil när du är arg, din egentid när du behöver komma bort både fysiskt och mentalt men kanske framförallt ditt lyckopiller fullt av härliga endorfiner alltid nära till hands!

Under denna fas kan prestationsinriktad styrketräning upplevas motig. Du kanske hamnar på en platå eller får svårt att komma vidare styrkemässigt då denna träningsform kräver både uppladdning och återhämtning i form av ordentlig mat och sömn, samt ett tydligt fokus under själva passet. 

Få utlopp för dina känslor
Lustfylld träning som för tankarna på något annat för en stund, som dans, yoga eller gruppträning av olika slag kan locka till både skratt och endorfinrus. Kanske prova på ett pass med inslag av koordination för att verkligen lura hjärnan till annat fokus. Boxning, muay thai eller annan typ av kampsport är klockrena träningsformer med tydlig dos mindfulness då du tvingas hålla alla andra tankar borta och fokusera på att vara här och nu. Dessutom kan det kännas befriande att få utlopp för eventuella aggressioner med en stenhård rak höger rakt in i mitsen!  

Yogan ligger i andra änden av spektrat mindfulness, där du genom att fokusera på din andning i kombination med mjuka rörelser istället går ner i varv och in i en härlig bubbla av lugn. Det kan vara mentalt utmanande att hitta dit om du är ovan, men med lite övning blir lugnet bli som balsam för själen.

Är det just grubbla du behöver så är löpning annars en klassisk, “rensa huvudet”-aktivitet. Den friska luften och det monotona löpsteget låter tankarna komma och gå beroende på hur tuff du upplever löpningen i sig. Kanske är det en kompis du behöver bolla med? Då sitter en lugn mysjogg eller promenad som en smäck! Att komma hem igen med en skönt trött kropp och lätt huvud där du hunnit tänka klart eller pratat av dig kan vara en otroligt skön känsla.

Oavsett val av träningsform så var snäll mot dig själv. Fyll på med det din kropp behöver just idag. Ladda batterierna. Det är en tuff tid som väntar.

Behöver du hjälp eller stöd för att få ihop ditt nya livspussel med allt vad träning och mat heter så är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

Missa inte erbjudandet om 25% rabatt på alla priser på vår onlinetjänst.
Länk till intresseanmälan här

 

  Hoppas vi ses!