SAMARBETE MED Relationskonsulten

Att fastna i Maktkampen

Det många inte känner till

Visste du att perioden som följer efter förälskelsen kallas för maktkampen? Det är då man plockar av sig de rosa solglasögonen och mer eller mindre plötsligt ser varandra i ett lite annat ljus. Kanske upptäcker man sidor hos sin partner som man inte riktigt gillar, kanske ser man svagheter eller vanor som stör, och man undrar varför i hela friden den här underbara människan plötsligt har förändrats?! Men det är ju inte han eller hon som förändrats – utan relationen.

Det är en fas som de flesta upplever som osäker och lite obehaglig som dyker upp efter förälskelsens rus. Det kan vara något vi generellt inte har lust att prata så mycket om eller ens kännas vid. Men när förälskelsen har lagt sig och man vaknar upp till en relation som har förändrats och blivit mindre enkel och härlig, så är man precis där man ska vara, mitt i maktkampen där naturlig utveckling av relationen sker åt ett eller annat håll. Antingen gör man slut, eller så utvecklas relationen vidare, förhoppningsvis till en sund kärleksfull relation.

Det finns par som fastnar i Maktkampen länge, 10, 20, 30 år. De lever ett helt liv tillsammans och vänjer sig vid att bråka om vem som har rätt eller fel eller vem som gjort mest eller minst. Ofta håller de här paren ihop av andra anledningar som faktiskt kan vara starkare än kärlek, som till exempel separationsångest eller andra beroenden som gör att man inte klarar av att lämna varandra. Även för mig som parterpeut kan det vara svårt att hjälpa den här typen av par, eftersom de har gjort varandra så illa och står så långt ifrån varandra att det är svårt att bryta mönstret. Det är helt enkelt svårt att få någon av dem att vilja börja vara snälla och kärleksfulla mot varandra.

Maktkampens faser
När man hamnar i maktkampen och upplever att partnern förändrats så hamnar man först i CHOCK (det här var inte vad jag trodde att det skulle vara!) men man vill ofta ändå fortsätta och går då vidare in i FÖRNEKELSE där man tänker; det kommer säkert att ordna sig. När man märker att det inte ordnar sig utan partnern fortsätter att bete sig annorlunda så går man in i VREDE när man inte kan förstår hur partnern kan behandla en på det här sättet. Då börjar man FÖRHANDLA: Om jag ska vilja vara med dig så måste du sluta att göra så där, jag vill att du ska behandla mig på det här sättet istället, jag kan acceptera det här hos dig men aldrig någonsin det där. Har man svårt att komma överens där uppkommer FÖRTVIVLAN, och här är det många par som ger upp och går åt skilda håll. Men om man väljer att vara kvar i relationen så går man in i ACCEPTANS, det är alltså när man antingen bestämmer sig för att det här fungerar tillräckligt bra, det är bättre än att vara ensam. Men i bästa fall betyder det att man accepterar varandras olikheter och jobbar vidare tillsammans mot ett gemensamt mål.

Kan man lyckas bättre och sämre i och under maktkampen?
För alla de som faktiskt lyckats hantera den här Maktkampen galant från första början, så kan det självklart ändå finnas fällor på vägen framåt. Men de är bättre rustade än de flesta för att faktiskt lyckas hantera olika hinder tillsammans. Andra par jag mött har levt i maktkampen i många år, men har fortfarande en djup kärlek och respekt för varandra som gör att det faktiskt finns hopp. Det kräver en ansträngning och öppna sinnen från båda, men visst kan de hitta tillbaka till varandra! Det här bär mig emot att säga, men för vissa par är det faktiskt kört. Vissa par har grävt ner sig så långt i sina skyttegravar under lång tid, att det kanske inte är omöjligt, men otroligt svårt att få dem att mötas igen. Om de ändå försöker och i viss mån lyckas så är deras relation fortfarande byggd på en otroligt svajig grund, full av minor och träskmark.

Sammanfattning, tips och råd för fasen Maktkampen:

  1. Bli inte rädd när du märker att relationen börjar förändras efter att förälskelsen gått över. Det är här man faktiskt kan utveckla sin relation genom att med öppna sinnen lära känna och förstå varandras olikheter.
  2. Man har mycket att vinna på att verkligen ta till sig den här nya informationen man får om sin partner och börja förhålla sig till sin partner på ett nytt sätt. Om man gör det så ökar ju chansen att man själv får samma förståelse tillbaka och kan skapa en relation där båda känner sig uppskattade och förstådda.
  3. När man sedan lärt sig och vant sig med ett nytt beteende och börjar leva efter det så blir båda trygga och relationen utvecklas för att sedan gå över till fasen ”mogen ansvarsfull kärlek med ömsesidig omtanke och respekt” som är mycket roligare och mer livfull än den låter. Det där är alltså ett par som har lätt för att hantera utmaningar och njuta av livet tillsammans.

 

Varmt Lycka till!
/Anneli Östling, parterapeut, relationsexpert, psykosyntesterapeut och förändringsledare
Relationskonsulten Stockholm AB

TIPS! Missa inte den nysläppta relationspodden Relationsguiden, där Anneli och hennes parhäst skribenten och kommunikatören Malin Nordström, dyker riktigt på djupet i olika relationsämnen och ger handfast konkret vägledning till sina lyssnare.