SAMARBETE MED

SEPARATIONENS 7 KÄNSLOFASER

Din guide genom kaoset och framåt

De sju känslomässiga faserna i en separation
Det är inte säkert att känslorna kommer i exakt den här ordningen och många går igenom samma steg flera gånger. Men det kan kännas tryggt att veta att det finns känslomässiga faser i en separation som är mer eller mindre gemensamma för oss alla. Här är en guide som förhoppningsvis hjälper dig att se genom kaoset och blicka framåt. 

1. Rädsla och förnekelse
Du har säkert hört att kamp eller flykt är vanliga reaktioner på rädsla. Men många reagerar också med frysning. Och med det kommer förnekelse. Detta är ett sinnestillstånd som så många av oss är oroande bra på. Men att vara rädd för någon del av en separation eller skilsmässa är helt förståeligt, det kan kännas för jobbigt eller för definitivt. Därför reagerar du kanske med att blunda för det jobbiga och gömma dig under en förnekande filt. I så fall är du inte ensam, många gör så eftersom det är lättare än att ta tjuren vid hornen. Det är också vanligt att stanna under den där filten länge, ofta i flera år, innan du vågar se och inse att det är dags att lämna förhållandet.

2. Förhandla
När du äntligen tar av dig förnekelsefilten och tittar på sanningen, följer vanligtvis förhandling av det oundvikliga valet. Du kan då försöka förhandla inom dig för att skapa en version av sanningen som känns mindre skrämmande. Du gör affärer med dig själv: “Om hen (gör detta) eller (inte gör det) de närmaste tre månaderna, ska jag slänga skilsmässodokumenten,” eller “Om vi ​​kan planera sommaren tillsammans utan att bråka om vad vi ska göra så ser jag det som ett tecken på att vi kan få det att fungera.” Detta är förhandlingsstadiet för separation och det är nästan som en lättare version av förnekelse. Förhandlingar är normala, men så småningom inser du att du bara fördröjer en oundviklig process. 

3. Ilska
Nu inser du att det är över och du måste göra valet. Då kan ilskan komma. Du är arg över att det inte fungerade, att du måste ge upp drömmarna, att din respektive gjorde något så oacceptabelt att du inte kan leva med det längre. Här lägger du gärna skulden var som helst utom hos dig själv. Men du, det är okej att vara arg. Tillåt dig själv att känna alla känslor, förutsatt att du inte aktivt tar ut det på människorna omkring dig, aldrig på dina barn. De går igenom sin egen känslomässiga process för förändringarna i sina liv. Om du har kommit ut ur ett kränkande äktenskap eller blivit förtryckt, tystad eller psykiskt kontrollerad på något sätt av din respektive, är det särskilt viktigt att ge ilskan en röst. Men kom ihåg att ilska kan vara destruktiv om den kopplas ihop med t ex alkohol, sömntabletter eller andra droger, shoppingrundor etc. Därför är det viktigt att hitta ett hälsosamt utlopp för ilskan istället, t ex att skriva dagbok, träna eller prata med en terapeut.

4. Depression
En fas du går igenom innan du kommer till sorgfasen är depression, där du upplever väldigt starka känslor. Det är då du förstår omfattningen av förlusten och att inget kommer att ändra vad som har hänt. Gråt, känslor av ensamhet, sömnlöshet och förändringar i kosten är vanliga tecken på depression. Det är ofta bättre att ta professionell hjälp direkt, du kan gå hos en terapeut eller hitta en stödgrupp. Ofta kan det vara mer effektivt att prata om sina känslor med en främling än med en person man har känt länge. Du kommer troligen överraskas av hur många människor som genomgått samma sak som du. 

5. Sorg
Detta är den mörkaste delen av varje förlust eller förändring, och precis som ilskan är det bra att tillåta sig att även känna känslan av sorg. Att sörja förlusten av ett äktenskap, slutet på en dröm, slutet på en kärlek är hälsosamt, även om det är tungt. Sorg kan beskrivas och kännas på olika sätt. Att sätta ord på hur just du känner, hjälper dig framåt. Visst är vänner underbara, men du kan behöva hjälp av en professionell terapeut eller psykolog för att få hjälp att omdirigera ditt tänkande åt ett nytt håll. Ett proffs kan hjälpa dig i tid att avgöra om din sorg förvandlas till en långvarig depression. 

6. Godkännande
Nu ljusnar det. I den här fasen kommer acceptansen och godkännandet. Det är nu dina axlar sjunker neråt, hela kroppen suckar i lättnad, solen kommer fram igen. Nu kan du också få en viss insikt och ett perspektiv på vad som har skett. Även om du kanske fortfarande saknar eller ångrar vissa saker, eller känner ilska, har du tagit emot den nya verkligheten och börjar se det positiva i det.

7. Nyorientering
Er relation finns nu med som en erfarenhet i dig. Det jobbiga påverkar dig inte så negativt längre, utan finns med i din bakgrund. Här blickar du framåt och orkar göra planer för framtiden. Kanske känner du dig nyfiken på en ny relation eller att testa nya utmaningar i livet.

Kom ihåg att du inte är ensam om att gå igenom dessa steg, diskutera gärna i forumet med andra som går igenom samma sak!

 

© GO ON AB™