SAMARBETE MED NORDAX BANK

Ekonomin efter uppbrottet

Så gör du en klok nystart

Att ekonomin påverkas av en separation går inte att undvika. Utgifterna mer eller mindre fördubblas – i alla fall i början. Men det går att börja om och få ordning på ekonomin. Att bygga en stabil ekonomisk grund för dig själv är viktigt även i en framtida relation, här är därför några smarta tips för hur du tar tag i din ekonomi och får mer kontroll.

Tänk inte för mycket – bara gör!
Det är lätt att skjuta upp saker som känns jobbiga och det kan vara svårt att veta i vilken ände du ska börja. För många kan den egna ekonomin kan vara en sån sak. Men oftast är det inte så jobbigt som det känns när du väl sätter igång. Så kom igen nu, bara gört!

Sätt en budget
En budget är bra för att få en uppfattning om hur din privatekonomi ser ut och upptäcka onödiga utgifter. Ett enkelt sätt att få en överblick över dina utgifter är att använda 50/30/20-regeln där de fasta utgifterna bör utgöra ca 50 % av din budget, 30 % får gå till nöjen och 20% till sparande eller för att betala av på eventuella lån.

50% – Fasta utgifter
Sträva efter att spendera högst 50 procent av din månadsinkomst (efter skatt) på nödvändiga saker som boende, el, mat, försäkringar och internet- och mobilabonnemang. Räkna ihop nödvändiga återkommande kostnader. Utgör summan mer än 50% av din lön efter skatt, är det en bra idé att kolla om du kan dra ner på något.

Gå igenom frågorna:
1. Vad täcker dina försäkringar?
2. Är någon försäkring överflödig?
3. Hur ser ditt elavtal ut? I appen Mina Tjänster ser du om det finns billigare alternativ.
4. Betalar du onödigt hög hyra?
5. Skulle du isåfall ha möjlighet att köpa en bostad? Det lönar sig ofta på längre sikt. Hos oss på Nordax Bank finns möjlighet att ansöka om bolån även om du inte har fast anställning.

30% – Nöjen
Nöjes-kategorin är utgifter för sånt som du egentligen inte behöver men som piffar upp vardagen. Det kan t.ex. vara shopping, resor, streamingtjänster och restaurangbesök.

Räkna ihop vad du lagt på “onödiga” saker under en månad.
Hur mycket blev det?
Utgör summan mer än 30% av din lön?
Behöver du verkligen allt du shoppade eller handlade det mer om att göra ett klipp på rean?
Kanske är det dags att tänka efter mer innan du köper något?
Använder du verkligen alla streamingtjänster?
Om inte kan det vara värt att avsluta något abonnemang.

20% – Sparande

Minst 20% av din inkomst bör gå till att betala av på eventuella lån och till att spara ihop till en buffert ifall att något oförutsett skulle hända (en tumregel är att spara ca 3 månadslöner).

Se om du har möjlighet att betala av mer på dina ev. lån för att sänka dina räntekostnader.
Om du har flera smålån, kolla med banken vad du kan spara genom att samla dem i ett lån.
Öppna ett fasträntekonto som oftast har högre ränta och sätt in det belopp du tror att du inte behöver inom den närmaste tiden.

PS. Se till att belöna dig själv efter varje punkt du tagit tag i. På det sättet tränar du hjärnan att ta tag i saker som känns jobbigare eftersom du kopplar detta till något positivt. DS.

Detta är en artikel från Nordax Bank – som bl.a. erbjuder bolån när du inte har fast anställning.
Läs fler smarta ekonomitips från Nordax här www.nordax.se