SAMARBETE MED

NYSTARTA DIG SJÄLV

Vem vill du vara nu?

En relationsförändring eller ett uppbrott är en form av livskris. En livskris som kräver tid för läkning och återhämtning. Det tar för många mellan 2-3 år att återhämta sig från ett uppbrott. En osund relation tar ofta ännu längre tid att läka från. Läs gärna om separationens känslofaser i vår artikel här.

Men nu fokuserar vi på tiden som kommer efter känslofaserna, det vill säga resten av ditt liv som startar nu. Det finns många tips och råd för hur du ska hitta dig själv igen, men en livskris med omstart är ett ypperligt tillfälle att faktiskt nystarta dig själv. Du har nu all möjlighet att bestämma själv: vem VILL du vara nu?

Var nyfiken på dig själv!
På vilket sätt du än vill utveckla dig själv så är det första du ska göra att ta tillfället i akt att vara nyfiken på dig själv och tänka igenom vem du VILL vara nu. Ställ dig frågorna nedan:

 • Vilka värderingar är viktiga för dig?
 • Vad tycker du är roligt här i livet?
 • Vilken typ av människa skulle du uppskatta att möta om du kunde träffa dig själv?
 • Vad är viktigast för dig där du är just nu i livet?
 • Vilka egenskaper hade jag i mitt tidigare förhållande som jag inte är stolt över idag?
 • Vilka sämre sidor har min partner/ex-partner framkallat hos mig som jag inte vill bära med mig längre?

Du behöver inte ha på dig samma ryggsäck resten av livet. Självklart, din personlighet är den samma men du har all möjlighet att arbeta vidare med dig själv.

Du är så värd att tänka mer på dig själv och dessutom skyldig dig själv det.

Att hitta sitt nya jag, eller hitta tillbaka till sitt gamla om du kommer fram till att det är rätt för dig, behöver inte vara så krångligt som det kanske låter. Detta innebär såklart olika saker för olika människor. När du börjar göra saker för din egen skull och slutar behaga och kompensera för andra för att du själv har intalat dig att det är vad som förväntas av dig – då har du all möjlighet att skapa ditt verkliga jag!

Här är kommer 5 snabba tips på vägen till ditt nya jag:

 1. Tänk snälla tankar om dig själv – skriv ner 3 positiva saker om dig själv eller som inträffat under dagen innan du går och lägger dig.
 2. Skriv ner de positiva sidorna du har idag och de sidor du vill arbeta vidare med för att förstärka i ditt nya jag. Läs dessa då och då och håll listan levande genom att utveckla listan och markera dina framsteg.
 3. Se till att få ordentligt med sömn. Skäm bort dig själv och köp nya sängkläder eller en ny pyjamas så att det blir lite extra mysigt att krypa ner i sängen. Detta är viktig tid för återhämtning!
 4. Rör dig minst 40 min varje dag. En promenad är alltid bra, men varför inte prova någon ny träningsform som du funderat på men inte kommit till skott med? Har du möjlighet att ta in extern hjälp för att få till hälsa och motion så har vi ett erbjudande till dig här.
 5. Säg nej. Sluta ställa upp på andra om du känner att du inte får nåt tillbaka. Energibovar är inget du behöver i ditt liv – dags att klippa banden till sådana relationer nu!


Känns det ändå för tungt?
Vi vet, det är lättare sagt än gjort. Ofta kan det kännas skönt att ta hjälp av en samtalsterapeut eller psykolog för att få hjälp att ”rita din nya karta”. Det finns en uppsjö av verktyg du kan få tillgång till via extern hjälp. Vi på GO ON har ett samarbete med psykologer som du hittar här.
Känns steget att ens ta hjälp utifrån för tungt så kan du be en vän hjälpa dig att ta första steget. Det är viktigt att du tar första steget, inte hur många steg du orkar ta varje dag. Det här är en resa som du kommer genomgå under lång tid framöver.

Din tid är nu!

© GO ON AB™