SAMARBETE MED RELATIONSKONSULTEN

Reparera otrohet del 3

Sista steget, råd till båda parter

Ni har kommit långt i ert arbete med att läka och hela relationen. Frågan är om du som har blivit sviken känner dig redo att ta beslutet att helhjärtat förlåta din partner? Förhoppningsvis är svaret JA men det kan lika väl vara NEJ. Undvik att fastna i en maktkamp om vem som har rätt för det skapar bara distans. Tanken är att gå från maktkamp till samspel och att båda mår bra. 

Råd till den svikne
Du behöver tids nog fatta beslutet att våga tro på din partner. Beroende på hur sårad man är kan det vara svårt att låta partnern få tillgång till en igen. Om din partner anstränger sig för dig men du ändå fortsätter att straffa hen genom att inte visa värme, bekräftelse eller uppskattning, kommer det att rasera möjligheten att få kärleken och närheten tillbaka. Har du däremot uppfattningen att din partner är nonchalant och bara gör ett halvhjärtat försök att skapa trygghet för dig så är det befogat att inte förlåta ännu. Det är hög tid att vara tydlig och bestämd i vad du saknar och vad du behöver för att våga förlåta och satsa igen. 

Råd till den som svikit
Du som har svikit behöver vara ödmjuk inför att bli förlåten av din partner. Om hen fortfarande känner sig otrygg och osäker på om du verkligen vill satsa för framtiden, får du ta det på allvar. Att verkligen vilja veta vad din partner saknar, ger dig rätt förutsättningar att göra om och göra rätt utifrån din partners behov. Om du inte får kvitto på att du är på rätt väg så har du heller inte nått fram. Övertyga din partner att du vill, men att du kan behöva hjälp i att förstå hur. Märker du istället att din partner försöker straffa dig och kanske hämnas får du fråga dig själv vad som blir bäst för dig – och er. Givet att du gjort ditt bästa för att närma dig och skapa trygghet för din partner.

Hemläxa Besluta att förlåta

  1. Du som är sviken, är du nu redo och villig att förlåta din partner för att kunna ta steg framåt? Om inte, vad är det du saknar? Hur kan du förmedla det på ett tydligt sätt som också hjälper din partner att fortsätta göra det arbete som krävs. Det finns också ett läge där du kan säga ifrån om du ständigt möts av kyla och distans. Beskriv hur du känner dig i samtal med din partner.
  2. Du som svikit behöver vara öppen för att försöka förstå din partner. Om du inte förstår eller själv känner dig missförstådd eller dömd kan det bli svårt. Om det är något du inte förstått för att kunna bygga för framtiden, behöver du ge uttryck för det. Ju mer sårbarhet du kan visa, desto tryggare blir det för din partner. Upplever du att det inte finns förutsättningar för dig att lyckas, behöver du förklara också det. Det finns ett läge där du kan säga ifrån om du ständigt möts av kyla. Beskriv hur du känner dig i samtal med din partner.
  3. Hur ser ni på era försök att fatta beslutet att lägga otroheten bakom er och bygga för framtiden?


Otrohetsakuten – en app som hjälper
Otrohetsakuten är en app som är till för par och enskilda individer som på olika sätt kommit i kontakt med otrohet – men också för alla par som vill förebygga både otrohet och andra typer av relationskriser.

I appen erbjuds akut hjälp, guidning, information, råd och verktyg för att hantera allt från en akut krissituation, till det långsiktiga arbete som krävs för att hålla en relation kärleksfull och givande. Du får stöd och kunskap om vad du kan förvänta dig av din partner och vad du själv behöver ta ansvar för. Appen är uppdelad i fem processer som har olika inriktning och syfte. Man börjar med den process som motsvarar var man befinner sig just nu, och guidas därefter steg för steg genom den känslomässiga berg-och-dalbana som man ofta brottas med.

Appen passar därmed både för de som har misstanke om otrohet, nyligen har upptäckt (eller ertappats med) otrohet och vill reparera relationen efter otrohet. De sista två processerna passar också för de som vill arbeta förebyggande för att hitta tillbaka till en lustfylld relation och undvika att hamna i en kris, samt den som vill arbeta med sitt eget beteende eller sin medvetenhet i en relation.

Läs mer om appen här
Ladda ner appen från Appstore eller Google Play.

 

 Om Anneli Östling
Annelis erfarenheter och stora intresse för människor och relationer har lett fram till det yrke som hon har idag, terapeut för par- och individualterapisamtal, coach, förändringsledare och föreläsare. Att möta människor som växer med sina utmaningar och skapar fungerande relationer såväl till sin partner som till vänner och medarbetare är det som håller hennes passion levande.
Grundfilosofin i Annelis arbete är att alla har vad man behöver för att kunna må bra och skapa den tillvaro som man vill befinna sig i såväl privat som i sitt yrke. Viljan och potentialen hos varje person är central när hon arbetar.
Allt handlar om relationer. En central fråga är: Vem vill du vara? Hur vill du känna dig? Hur vill du uppfattas av andra? Sedan 2007 har Anneli arbetat som terapeut, parterapeut, coach och organisationskonsult i mitt eget företag Relationskonsulten.

Besök gärna Annelis hemsida där hon bloggar, skriver om otrohet, stress, intimitet, uppbrott och mycket mer.