SAMARBETE MED

REPARERA ELLER SEPARERA

Vilken väg bör du ta?

Grunden till alla relationer är empati, ömsesidighet, ett givande och ett tagande. För alla som lever i en varaktig relation dyker det då och då upp utmaningar och hinder på vägen. Vissa är så små att de löser sig av sig själv, men allt som ofta växer de till oöverstigliga berg om man inte aktivt gör något åt dem. De allra flesta relationer skaver i perioder på ett eller annat sätt. Trots att ni i början var så kära i varandra, allt verkade så lätt och framtiden såg ljus ut. Men så gick åren och det börjar smyga sig in negativa mönster i relationen. Men ni älskar ju fortfarande varandra och delar en historia. Och romantiken finns fortfarande där, om än bara då och då. Skönt att veta är att du faktiskt kan du gå stärkt ur en sån här period, oavsett om du väljer att reparera eller separera.

Väntan gör oss olyckliga
Ofta väljer vi att ta den enkla och den för stunden minst smärtsamma vägen. Vi stannar kvar, väntar ut problemen och försöker trycka undan känslorna som pockar på. Men att gå runt i ovisshet, där något hela tiden skaver, hjälper inte, varken på kort eller lång sikt. Ett uppbrott kan trots allt leda till något bättre, när man väl har tagit sig igenom den allra tuffaste tiden.

Det börjar med dig själv
Grunden till en sund relation börjar med dig själv och din egen självkänsla. Om vi inte älskar oss själva så är det svårare att älska någon annan, vare sig det är din vän eller din partner. Med sämre självkänsla kommer också tvivel inför relationen. Läs gärna vår artikel om vad självkänsla kan innebära för en relation här.

När är det då läge att separera istället för reparera? Enkelt uttryckt: när nackdelarna väger över fördelarna. Ni förtjänar båda två att bli lyckliga.

Det finns självklart tillfällen då det inte är någon tvekan om att man ska separera. Om det t.ex. förekommer fysisk eller psykisk misshandel.

När relationen skaver – är den då rätt för dig?
Oavsett om det är en vänskapsrelation eller en kärleksrelation, om relationen har många år på nacken eller är ny så händer det att det börjar skava. Beroende på vad du har lagt in för känslomässig investering i relationen kan det kännas olika, är det en ytlig relation är det kanske lätt att vända och går därifrån, men är det en djupare relation kan det vara både smärtsamt och sorgligt.

Om du trots upprepade försök att tillsammans med din parter inte kommer vidare, och situationen inte förbättras, då är det dags att revidera relationen.

Den viktigaste parametern för att upptäcka om relationen skaver är att se till dig själv. Ställ dig en enkel fråga: ”Hur mår jag i den här relationen?”

Här är det viktigt att inte lägga in värderingar i frågan. Det spelar ingen roll vems ”fel” det är, eller vad som har hänt. Frågan är densamma, hur mår du i relationen och utifrån det svar du ger dig själv kan du även ta tag i frågan. Det låter kanske lätt, men det är många gånger långt ifrån lätt. Om svaret på frågan är att du inte mår bra, då behöver du se över din situation och aktivt arbeta för att ändra den.

 

Vad ska jag göra när min relation skaver?
Det finns olika sätt att hantera en skavande relation. Beroende på hur du mår är du också olika stark och redo att använda någon av de olika verktygen. Du kan till exempel:

1.Kommunicera – det är alltid bra att prata, men se upp så det inte blir det enda ni gör. Här finns verktyg för att kommunicera både enklare och bättre i ditt förhållande.

2.Få lite luft – ibland kan man behöva ta en paus från varandra, oavsett om det är en vän eller ett förhållande. Tillåt varandra att ta en paus.

3.Prata med någon – en vän eller en professionell person som kan hjälpa till på vägen. Det är inte alltid lätt att komma på alla verktyg själv, då kan det vara skönt att få tips. Professionella personer kan ofta hjälpa dig med handfasta råd för att komma vidare i dina tankar och handlingar. Här finns tips på psykologer som gärna pratar med och stöttar dig om personer i din närhet inte finns tillgängliga.

4.Ta dig tid och sätt upp deadline – det är inte alltid saker och ting blir tydliga direkt. Många lever i flera år med tankarna om att “Reparera eller separera”. Det är dock krävande och utmattande att gå så länge och fundera. Sätt upp en deadline för dig själv och din relation, ge det t.ex. tre månader då ni båda aktivt jobbar på en förändring, har det inte blivit bättre under den perioden så behöver ni ta ett aktivt beslut hur ni vill att framtiden ska se ut. Bestäm när du ska tänka på detta och när du ska lägga det åt sidan, t.ex. “på bussen på väg till jobbet på morgonen, då tillåter jag dessa tankar att komma”.

Om relationen skaver och du dessutom mår dåligt är det viktigt att inte låta det gå för långt. Då finns det risk att du inte vet vad som är hönan eller ägget, om det är hur du mår eller hur relationen är som är den egentliga anledningen. Oavsett så är grunden att man ska inte må dåligt i en relation, vilken typ av relation det än är.

Kan man rädda en relation som skaver?
Genom att vara kommunikativ och tydlig med vad du känner gentemot den andra parten så kan man påbörja en ”räddningsaktion” i en relation som har börjat skava. Det gäller dock att vara lyhörd och också bestämma sig för vad som är framsteg. Vad behöver ni göra för att det ska kännas bättre? När ni vet det, sker det faktiskt en förändring? Eller har ni fastnat i gamla hjulspår? Oavsett så går det att hitta tillbaka till något positivt. Det är olika från relation till relation och beroende på vad orsaken bakom det negativa är. Du ska dock vara försiktig med att göra för mycket avkall på dig själv och den du är, och det är viktigt att ni båda i relationen mår bra.

När kärleken inte räcker till
Det finns också tillfällen där även om grundkärleken finns där, så räcker den faktiskt inte till, och det bästa är att lämna relationen – hur ont det än gör. Skäl till det kan vara något av nedan:

1.Du utsätts för ett svek som inte kan förlåtas
Det av de allra vanligaste och största sveket är otrohet, och det går att förlåta. Men det tar tid och kräver hårt arbete. Är ni inte båda beredda att arbeta vidare på relationen och förtroendet med full kraft så är situationen ohållbar. Läs denna artikel om att förlåta otrohet.

2.Nackdelarna överväger fördelarna
Din kärleksrelation påverkar hur du generellt mår i livet. Även små saker som skaver i relationen kan det göra att du känner dig nedstämd och sorgsen. Det kan bli svårare att uppskatta saker du egentligen brukar tycka om, eftersom relationsproblemen spiller över på hela din tillvaro.Så, var ärlig mot dig själv. Om du märker att relationen gör dig olycklig och den känslan inte släpper trots försök att förbättra saker mellan er är det dags att lämna.

3.Framtiden är ovissVi vill alla bli älskade och många av oss är rädda för att bli ensamma. Det här kan göra att vi ibland lite för lättvindigt väljer att gå in i en relation, som kanske egentligen inte är hundra procent bra ens från början. Vi väljer att blunda för problemen och att inte känna efter för mycket – eftersom alternativet att vara ensam känns så skrämmande.

Var ärlig mot dig själv, om du innerst inne har svårt att se en framtid ihop, eller hoppas på att träffa någon annan som du känner starkare för, borde du göra slut redan nu. Det är varken ärligt mot dig själv eller din partner att stanna i något halvdant.

Vi på GO ON brukar säga att ”hellre leva själv än ensam tillsammans”.

Läs även våra relaterade artiklar om:
Otrohet
Skilsmässa steg för steg
Sambor som separerar
Stärk ditt inre ledarskap, med Micke Gunnarsson

 

© GO ON AB™