SAMARBETE MED TRYGG-HANSA

Så stöttar jag mitt barn

– tips och stöd finns

Idag upplever många barn i Sverige att de inte mår bra. Ungefär varannan 15-åring uppger att de har psykosomatiska symptom flera gånger i veckan, d.v.s. känner oro, har sömnsvårigheter eller upplever stress. Bris (Barnens rätt i samhället), Socialtjänsten, BUP, skolans kurator och lärare är exempel på vart barn och ungdomar kan få stöd, men vart kan jag som förälder vända mig och vilken hjälp kan jag kräva från vem, när mitt barn mår inte mår bra psykiskt?

När vuxenrelationen skaver eller ni som föräldrar genomgår ett uppbrott så hamnar barnens känslor lätt i kläm. För att vara förälder är bland det svåraste, mest utmanande och samtidigt mest fantastiska som finns. Det är inte enkelt att som förälder, eller vuxen i barnets närhet, veta hur eller hitta ork till att ge barnet det stöd hen behöver. Det kan även vara svårt att skilja på när barnet har ”normala” utmaningar i livet och när det är tal om psykisk ohälsa.

Har du svårt att veta var du ska vända dig i samhället för att få stöd?
Om du har en barnförsäkring hos Trygg-Hansa så kan du vända dig till Familjehjälpen. Familjehjälpen är en service som hjälper dig med vägledning kring rättigheter och vilket stöd och vilken ersättning du har rätt till från samhället. Det kan till exempel vara så att ditt barn har råkat ut för ett olycksfall, är utsatt i skolan eller har en sjukdom eller funktionsnedsättning, till exempel en förvärvad hjärnskada, diabetes eller ADHD. Men det behöver heller inte finnas någon diagnos för att du ska få stöd. Det kan vara så att du funderar över om ditt barn har en diagnos eller att ni väntar på utredning. Alla med Trygg-Hansas barnförsäkring och som har en frågeställning som utgår från barnet är välkomna att kontakta Familjehjälpen.

Alexandra Björnsson, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, brinner för att ge barn och unga förutsättningar för att må så bra som möjligt och få möjlighet att uppleva sin tonårstid som den bästa tiden i livet! Detta genom att ge information, verktyg och stöd till både ungdomar och föräldrar.

Här kommer Alexandras 5 tips till dig som förälder till ett barn, som av olika anledningar visar tecken på psykisk ohälsa:.

  1. Att livet går upp och ner är normalt, men börja gärna tidigt för att ge barn och ungdomar verktyg för att hantera utmaningar i livet.
  2. För att orka ge av sig själv och stötta sitt barn är det viktigt att själv må bra. Så gör det du kan för att må bra och ta hjälp om du behöver.
  3. Våga vara viktig! Våga ställa frågor och viktigast av allt våga agera på det du får höra. Kom ihåg att ibland krävs det att du frågar många gånger innan ditt barn eller din tonåring väljer att öppna upp sig. Och när de väl gör det, se till att finnas där.
  4. Döm inte din tonåring när de öppnar sig och berättar. Vi har alla varit unga och gjort våra misstag. På så sätt bygger du förtroende.
  5. Ta alltid ditt barn på allvar. Det barn berättar är på allvar i deras värld, oavsett om du anser det vara en liten sak. Se istället till att finnas där genom att lyssna och stötta.

Ta del av fler konkreta tips på hur du kan stötta och närma dig ditt barn och din tonåring genom samtal på Tonårstempen

Du är också varmt välkommen att läsa mer om Trygg-Hansas service Familjehjälpen här 

Följ gärna Alexandra på Instagram för att ta del av hennes dagliga arbete för ungas psykiska hälsa här