När kärlek inte räcker

Elin, 27 år

Det är så lätt att stanna av kärlek och trygghet. Längre trodde jag att det var nog för att fortsätta välja varandra. Att kärleken övervinner allt. Hade du frågat mig för tio år sedan hade jag sagt att så var fallet och tyckt att människor lämnar varandra aldelles för nyckfullt. Men ju mer jag nördat ner mig i relationer och vad som gör oss lyckliga så har jag ändrat mig. På samma sätt som flera borde stanna och kämpa, anser jag att så många borde lämna. Trots att kärleken finns där. För det räcker inte alltid med att älska varandra för att göra varandra lyckliga. Jag har nyligen lämnat en man som jag djupt och innerligt älskar, just av den anledningen att vi älskar varandra, men inte kan göra varandra lyckliga i längden.

Att kompromissa är som du vet A och O i en relation, men inte om det gäller de viktigaste och mest centrala delarna av vad du behöver som människa och individ om du frågar mig. Vad det är för dig vet bara du. Men tumma aldrig på det min vän. De sakerna är inte en uppsjö, så dra inte det kortet när du och din partner pratar om mindre viktiga saker. Det här gäller dina mest centrala behov, värderingar, drömmar och vad du längtar efter att ha i en relation och i ditt liv. Hur du vill känna, uppleva och vara. De delar som du behöver för att känna dig hel, levande, värderad, sedd, uppskattad och älskad. Och precis som vi alla har olika uppfattning om tjockpannkaka är ursmarrigt eller inte, så kommer de här delarna skilja sig åt.

Det betyder att allt kan stämma, att personen framför dig är fantastisk på alla sätt, men att ni vill ha och längtar efter olika saker. Och jag kan tycka att om man verkligen älskar varandra, får man därför, trots det, ibland släppa taget av varandra för omtanken att man vill att den personen ska må så bra som möjligt och vara så lycklig som möjligt. Av respekt, kärlek och välviljan att du och personen du älskar ska få allt det ni drömmer om, längtar efter och behöver. Även om det gör ont som bara den att släppa taget om varandra som partners, älskare och livskamrater.

Missförstå mig rätt. Självklart kan man vara tillsammans utan att vilja samma saker, det kanske inte alltid är väsentligt. Men OM det du eller din partner längtar efter ALLRA mest, aldrig kommer att kunna vara en del av den relation ni är i – är det då rättvist att stanna om det får din partner att känna sig otillräcklig och/eller dig otillfredsställd, avvisad och lite tom? Tänk hur du skulle kunna känna och må med en partner som du älskar och där ni dessutom delar värderingar, intressen och tankar om uppskattning, kärlek och livet…

 

GO ON TIPSAR!

Elin Ribjer som skrivit denna berättelse driver även podden Så kan det gå – som är en intervju-podd som stärker och inspirerar till sunda relationer, men som också informerar om osunda relationer. Målet är att stärka egenvärdet hos dig som lyssnar så att vi tillsammans blir bättre på att säga nej till osunda relationer och istället välja dem som stärker dig!

En framgångspodd för relationer helt enkelt! Läs mer här

Avsnitten hittar du via iTunes, Spotify, Acast, Player FM eller Stitcher.

 

Kommentera gärna inlägget

Skriv din kommentar här, tänk på att hålla en vänlig ton och inte hänga ut någon…

Publicera kommentar

Din mailadress kommer inte att bli synlig. Tvingande fält är märkta*

Namn / Alias publiceras vid kommentar *

Mailadressen publiceras ej *