När mörkret lägger sig i den nya lägenheten blir det plågsamt tydligt att du ännu inte fått upp några av lamporna i taket. Du river runt bland kartongerna och förbannar att du inte märkte upp dem tydligare. Du skulle behöva en kopp kaffe för att orka packa upp i några timmar till, men så konstaterar du att exet fått kaffebryggaren. I en kartong hittar du en pärm med viktiga papper. Barnens försäkringsbrev, något från ett pensionsbolag och en hel massa av era gamla gemensamma papper. Plötsligt kommer du på att du behöver kolla med din valcentral att din ändring av förmånstagare för din tjänstepension gick igenom. Det var någon som sade något om det och du fattade först ingenting. Men tydligen var ditt ex den som stod som förmånstagare och nu har du ändrat det till barnen.
Du har också kollat med försäkringsbolaget att barnförsäkringarna funkar bra med växelvist boende och du har skaffat en egen hemförsäkring med bostadsrättstillägg. Plötsligt känner du dig stärkt. Du var aldrig den som hade koll på viktiga papper förut, men nu känns det rätt bra att vara den som har kontroll. Det är till och med rätt kul.
Bankmannen som du träffade tidigare i veckan hade visserligen bannat dig för att du inte hade någon buffert, men vem har det när man bränt exakt allt på nya möbler och dessutom behöver en ny kaffebryggare? Du gick i alla fall med på att starta ett buffertsparande och när allt lugnat sig skulle du komma tillbaka för att få hjälp med det där långsiktiga sparandet. Pensionen gnager som ett dåligt samvete i bakhuvudet, men det är trots allt några år kvar. Och många arbetsår kvar att fylla på pensionskontona. Nu blir det till att både arbeta heltid och försöka pussla ihop vardagen. Men barnens sparande delade ni på i alla fall, så det kommer att finnas en liten slant till dem en vacker dag. Det är allt du orkar tänka på just nu.
Vardagsekonomin är ganska ansträngd fortfarande, det är många utgifter och du inser hur mycket det har hjälpt att ha två inkomster. Barnbidraget som kommer den 20:e har du kanske knappt noterat i det gamla livet. Nu är det vissa månader då det känns som räddningen.
Förut bodde ni inte i bostadsrätt, men numera är du typ delägare i en förening med både stora skulder och stora tillgångar. Så hur bostadsrättsföreningens ekonomi ser ut är i högsta grad din angelägenhet, det inser du. När du snabbt flippade igenom föreningens årsredovisning på lägenhetsvisningen hade du ingen aning om vad du skulle titta efter. Men något väcktes inom dig. Kanske kan man engagera sig på något annat sätt och hjälpa till för att få lite koll? Och när valberedningen för en tid sedan mejlade ut och frågade om intresse för att engagera sig förvånande du dig själv med att svara att du var det. Trots att du knappt visste någonting om vad det innebar. Nu träffas styrelsen i ditt kök varje månad, du är sekreterare och hittills har du lärt dig en massa nya saker. Dessutom känns det bra att lära känna andra vuxna i föreningen som du nu är stolt delägare i.
Plötsligt ser du den nyinköpta rullgardinen som ligger där framför fönstret. I din tidigare relation var det aldrig du som borrade i väggarna. Men nu har du lånat en borr, youtubat på hur i hela friden man gör för att borra i betong och den där rullgardinen måste helt enkelt upp på väggen. Hur svårt kan det vara? Plötsligt känner du att du kommer att klara långt mer än du tror. Det finns alltid hjälp att få, men det känns också bra att klara vissa saker själv.
Och när du somnar är det mörkt i rummet av rullgardinen som sitter där på väggen. Att vattenpasset skvallrar om att det inte blev helt rakt är inget man ser med blotta ögat. Strunt i det tänker du och vänder dig om i sängen. Vem är egentligen perfekt?
Om Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar
Med ett förflutet som boendeekonom på SBAB så jobbar Emma idag som privatekonom på Länsförsäkringar med inriktning på bostadsmarknaden, sparande, pension, familjeekonomi och försäkringar. Länsförsäkringar fokuserar precis som hon på att ge människor trygghet, kunskap och stöd i att fatta välgrundade ekonomiska beslut. Emma har en gedigen erfarenhet från många olika roller i den finansiella sektorn och brinner för att hjälpa människor att fatta kloka privatekonomiska beslut. Hon har i flera år haft roller där hon kommenterat och analyserat händelser som påverkar människors privatekonomi.
Läs mer på www.lansforakringar.se