Om du ställer frågan hur mycket någon tjänar på en middag kan det skapa en aningen stel stämning. Men stelt kan det även bli om man INTE pratar om den gemensamma ekonomin i ett förhållande. För ju klarare bild ni har av hur hushållsekonomin ska organiseras, desto mindre risk för konflikt. Här är några användbara tips för att undvika bråk om pengar och samtidigt säkra en jämställd ekonomi.
Prata ekonomi, mål och förväntningar
Dra er inte för att prata om ekonomin. Vilka mål och förväntningar har ni? Stämmer de överens? Är en av er lite mer av en spenderare som inte drar sig för att boka lyxhotell på semestern medan den andre är mer sparsam? Hur hanterar ni det bäst?
Dela på det ekonomiska ansvaret
Se till att båda är med och tar ekonomiska beslut som rör er båda. För en jämställd ekonomi krävs det att ni båda kan ta beslut om ekonomin – annars får den ena av er automatiskt ett övertag.
Bestäm hur ekonomin ska organiseras
Bor ni ihop är det oftast enklast att ha ett gemensamt konto för hushållsutgifter eller använda t.ex. appen Splitwise där ni enkelt kan dela utgifter. Skiljer sig era löner mycket? Då kan det vara en idé att bidra till potten utifrån vad ni tjänar. Så är din partners inkomst 40% högre än din, bidrar han/hon med 40 % mer varje månad. Ni har fortfarande egen ekonomi för privata utgifter.
Kompensera löneskillnader
Har ni barn är det fler faktorer att ta hänsyn till. Den som vabbar, arbetar deltid och tar ut mest föräldraledighet halkar automatiskt efter lönemässigt. Det kan ni lösa genom att kompensera den som är hemma mest med barnen – t.ex genom ett sparande som ska göras ( om ni är gifta) till enskild egendom.
Blir pensionen rättvis?
Det är inte bara den nuvarande inkomsten som påverkas negativt vid föräldraledighet, även den framtida pensionen. Ofta är det så att den i förhållandet med lägst inkomst både går ner i arbetstid och tar ut den mesta av föräldraledigheten – Han/hon bör kompenseras av sin partner som för över pengar till pensionssparandet.
Spara på egen hand
Kanske har ni ett gemensamt sparkonto men glöm inte att också ha ett eget sparande! Att ha en buffert om något oförutsett sker, behöver alla. Ingen kan förutspå framtiden. Det kan vara bra att göra sparandet till enskild egendom (om ni är gifta) för att säkra att pengarna tillhör den personen vid en eventuell skilsmässa och inte delas rakt av.
Sambo – skriv samboavtal!
Är ni sambos men inte gifta delas allt lika vid en eventuell bodelning. Därför är det viktigt att det inte bara är en av er som köper förbrukningsvaror som kaffe och blöjor medan den andre köper bil och TV som har ett värde. Det kan vara bra att skriva ett samboavtal där ni bestämmer hur värdesaker ska delas upp. Det är framförallt viktigt om ni köpt en bostad tillsammans och gått in med olika mycket i kontantinsats. Utan avtal träder sambolagen in. Den innebär att om ni flyttar isär och säljer lägenheten görs en bodelning och pengarna från försäljningen delas 50/50.
Säkra din ekonomi inför en eventuell skilsmässa/separation
Det är lätt att dra sig för att ta upp ämnet skilsmässa/separation när det inte alls är aktuellt. Men att säkra en stabil ekonomi och veta att du har förutsättningarna att kunna exempelvis skaffa eget boende, gör även förhoppningsvis att du känner dig lugnare och tryggare i din relation. Att ha en plan för boendesituationen om en skilsmässa skulle inträffa är något alla par bör prata om.
Detta är en artikel från Nordax Bank – som bl.a. erbjuder bolån när du inte har fast anställning. Läs fler smarta ekonomitips från Nordax här www.nordax.se
Vi vill även passa på att tipsa om poddavsnittet “Tiga är silver, tala för guld” där podden Reparera eller separera reder ut frågor kring relationsekonomi tillsammans med Malin Magnusson, bolåneexpert på just Nordax Bank.
Avsnittet hittar du bl.a. här!