SAMARBETE MED

Sommarens relationstips!

Semestern - årets utmaning?

Nu väntar sommaren och semestern runt hörnet. En semester som kan kännas för lång eller för kort, lat eller stressig, lockande eller skrämmande, blöt eller torr. Den innebär olika utmaningar och väcker olika känslor för oss alla. Vi på GO ON bestämde oss för att samla kloka tips och råd inför och under sommaren åt er våra kära besökare. Kanske tar du med dig ett eller flera tips till just din relation, vare sig du lever i par eller själv, med eller utan barn.

Vem passar bättre för att ge oss en extra sommarhälsning om inte vår kloka livscoach Micke Gunnarsson. Luta dig tillbaka, ta ett djupt andetag och ta del av Mickes ord samt alla kloka tips vi samlat från andra kunniga relationsdyrkare i branschen, som alla vill dig och din relation väl.

En riktigt skön, varm och kärleksfylld sommar önskar vi dig!
/Sofia och Malin på GO ON

Det vi fokuserar på växer!

Sommar och semestrar stundar för många av oss. En tid som i vanliga fall innebär gemenskap, resor och fester av olika slag. Men det verkar som att vi ändå får anpassa oss en smula även detta år och låt oss då komma ihåg och glädjas åt att det just är vi själva som kan bidra med lösningen av detta virus, inga andra yttre omständigheter som djur eller växter. Det är vi som behöver sätta gränser, ingen annan eller annat.

Jag önskar att vi kan nyttja denna tid och även orka se den som en möjlighet. Att komma de som lever oss absolut närmast ännu lite närmre. Att tillsammans med våra eventuella barn gemensamt drömma oss bort till vad vi vill förverkliga här och nu och vad vi skulle önska av varandra. Att involvera och var nyfikna på varandra ännu mera. Nu finns det tid. Att istället för att slita mobilen eller datorn ifrån våra barn istället fråga:

– Kan inte du visa mig vad du håller på med och som du verka älska så mycket? Lär mig! Jag vill också vara en del av din glädje!

Och för er som lever i parförhållanden, ta chansen att utforska varandra på ett djupare plan. Upplev varandras drömmar, lust och behov. Våga sätta ”oss” i främsta rum ett slag. Vad behöver vår relation? Vad är det vi behöver lyssna på noggrannare hos varandra? Hur kan vi bli ännu mer sanna mot oss själva och varandra? Och släpp in buset i vardagen. Lek mer. Busa. Bada. Älska. Utforska. Låt mer spänning nå er denna sommar. En spänning som kittlar, inte skrämmer.

Och glöm inte bort dig själv. Försök ge dig stunder av inre frid. Skäm bort dig i vardagen. Det behöver inte kosta en krona. Du själv på en strand med en bok. Ett glas citronvatten på en sten vid havet. Ligga kvar i sängen lite längre. Låt duschen dra ut något på tiden. En ny serie. Vårda din kropp.

Vänner, låt oss i dessa tider inför denna sommar inte fokusera på det vi inte har eller inte kan, låt oss istället ta makten över det vi kan och det vi faktiskt har. Och jag lovar, det är betydligt mer än många av oss tror.

Kram från mig! /Micke Gunnarsson
PS! Här hittar du 7 bonustips från mig till dig, för en härlig semester.

1.Anneli Östling, parterapeut, och Malin Nordström – podden RelationsGuiden
Lägg bort era telefoner, ta fram papper och penna och avsätt tid för gemensam semesterplanering. På så sätt signalerar ni till varadra att ni anstränger er för att mötas, drömma, planera och skapa en gemensam bild av hur ni skulle vilja ha semestern i år. Den här stunden sätter tonen för hela er känsla och attityd inför ledigheten. Börja gärna bakifrån och titta på tidigare semestrar är den bästa grunden för att planera nästa. Lyssna gärna på avsnitt nr 14 som handlar just om sommaren.

2.Linn Heed – tillsammans med Coupleness 
Ligg före semestern! Det är ofta våra höga förväntningar som gör oss besvikna. Många längtar efter gemensam ledighet och avkoppling, då man ofta har en föreställning att det ska bli mer intimitet och sex. För att undvika den här fallgropen så tycker vi på Coupleness att PROAKTIVTET och ligga steget före, är det som gäller. Bestäm er för att ligga före semestern, eller helgen eller ledigheten. Då kommer det garanterat att bli mer sex även under ledigheten.

3.Alexandra Björnsson – Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa
Som separerad förälder tror man många gånger att tiden med barnet måste utnyttjas till max. Detta kan innebära att barnet inte får en lugn stund. Det blir resor, aktiviteter, släktkalas och annat hos båda föräldrarna och barnet får aldrig landa i hemmets lugna vrå. Det är något att ta med sig och tänka på tycker jag.

4.Isabelle Silfver – produktchef på Relate App Boost och Date:ing
Själva planeringen inför semestern är en fantastisk möjlighet att bygga drömmar tillsammans: samla inspirationsbilder i en pinterest-board, samla länkar till olika aktiviteter ni vill göra och platser ni vill besöka under semestern. Bestäm vilka av sakerna ni verkligen vill få till och vilka som kan vara mer flexibla. Varför vänta tills ni är lediga när ni kan börja drömma tillsammans redan nu?

5.Stina och Thomas – Familjeträdet
Det är bättre att må bra och hitta sätt för att skapa en semester där ni hittar de fina stunderna snarare än att ni alltid måste tillbringa all tid tillsammans.

6. Micke Gunnarsson – Livscoach
Testa meditation denna sommar! Att bara sitta ner en stund med dig själv. Försök inte sluta tänka, tvärtom, låt tankarna komma. Men försök att bara titta på dem. Inte vara dem. Sätt timern på mobilen på 3 minuter och var nyfiken. Om du upplever att du irrar bort dig så kan ditt andetag vara en bra livboj tillbaka. Kanske kan du räkna dina andetag. Njuta av en fin stund med dig själv. Det är du värd!

7.Pingis Hadénius – Economista
Mitt sommartips till alla er i en relation är: kommunicera! Berätta för din partner om dina behov och önskemål inför sommaren. Som en sann economista vill ja även rekommendera att ni gör en sommarbudget för semestern för att inte fastna i pengabråk.

8.Elin Ribjer – podden Så kan det gå
Gör det med lust och glädje, eller inte alls! Om din partner eller vän vill hitta på något tillsammans – det kan vara allt ifrån att du blir ombedd att följa med på en familjemiddag, åka till IKEA, till att ta med en picknick och kika på solnedgången – oavsett vad det gäller så OM du väljer att tacka ja så är det otroligt viktigt att du aktivt väljer att genomföra aktiviteten med lust och glädje – det kommer bli roligare dels för dig själv, men din vän eller partner förtjänar att få uppleva aktiviteten på bästa sätt – så om du inte kommer kunna eller vilja bjuda till, då är det bättre att kärleksfullt tacka nej och säga att hen ska bjuda med sig någon annan.

9.Linn Heed – tillsammans med Coupleness 
Gör 3 bra saker för din partner varje dag.
Uttrycket ge och ta bör ersättas med GE och FÅ i alla kategorier. Ju mer lyhörda och generösa vi är mot vår partner desto mer får vi kompromisslöst tillbaka. Genom Coupleness så vill vi underlätta för paret att öka sin lyhörda kommunikation och empati för varandras behov, vilket innebär att vara sensibel för vad partnern behöver och uppskattar. Ge av dig själv till din partner, så får du tusenfaldigt tillbaka. Ha som riktmärke att göra 3 bra saker för din partner som hen uppskattar och längtar efter. Tänk i mikroperspektiv, så att du inte slår knut på dig själv. Denna generösa boost kommer att uppskattas av din partner och förbättra er parrelation på både kort och lång sikt.

10.Emma Persson – privatekonom på Länsförsäkringar
Semestern är en bra tidpunkt för er som lever i en relation att ta en kväll och prata om er gemensamma ekonomi. Det behöver inte vara så tråkigt som det låter, det kan ju exempelvis handla om vilka drömmar, mål och framtidsplaner ni har och hur mycket ni behöver spara till dem.

11.Emma och Maria – driver tillsammans Instagramkontot Happy Divorced Family
Om ni har semester på olika veckor kan ni lyxa till det efter arbetsdagen. Exempel kan vara ett kvällsdopp i solnedgången, ta med kvällsmaten ut till ett mysigt ställe eller kanske ett knytkalas med grannarna. Keep it simple. Som Ernst brukar säga ”I det enkla bor det vackra.”

12.Anne-lie Högberg – författare
Sommaren är kort! Försök att släppa på krav och måsten för att kunna ta till vara på nuet denna sommar. Framförallt dina barn kommer uppskatta att spendera sommaren utifrån ett ”här och nu” – perspektiv.

13.Emma Persson – privatekonom på Länsförsäkringar
Ett sätt att göra så att inte semestern kommer som en dyr överraskning varje år är att månadsspara till den varje månad under hela året. Fundera ungefär hur mycket ni behöver, dela upp summan i 11 (månader) och starta ett månadssparande redan när ni kommer hem efter årets semester. Märk sparkontot semester och njut av tanken på din ledighet när du ser det fyllas på under året.

14.Anna – podden Alla våra Ligg och Gravid
Åk på utflykter med varandra! Pandemin har gjort att i alla fall jag och min partner varit hemma väldigt mycket och att komma ut tillsammans gör verkligen skillnad. En cykeltur tillsammans där man tar med sig picknick skulle jag säga är ett av det bästa förspelet man kan ha.

15.Alexandra Björnsson – Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa
När semestern planeras så utgår många vuxna från att det ska vara rättvist för föräldrarna. Jag tycker det är viktigt att vända på det och utgå från, vad är rättvist för barnet? Speciellt viktigt är det att reflektera över detta om man är två föräldrar som generellt har svårt att komma överens. Där är mitt tips att ställa sig själv åt sidan och enbart fokusera på barnets behov. Det klarar vi om vi vill! Det finns såklart faktorer som spelar roll som exempelvis hur barnet har det hos respektive förälder, barnets ålder m.m. men utgångspunkten borde i de flesta fall vara att barnet ska få lika stor del av båda sina föräldrar.

16.Jan Artem Henriksson – expert inom vuxenutveckling och medgrundare på Relate App Boost och Date:ing
Ta tid under semestern till att ta er relation till nästa nivå genom att lära känna varandra (och dig själv) på djupet. Gör ett kärleksspråkstest och prata om hur ni är lika eller olika i hur ni vill ge och få kärlek, upptäck vad ni har för värderingar som är lika eller kanske till och med konflikterande, hur era uppväxter påverkar hur ni är i er relation. Allt detta och mer kan ni göra i Relate Boost appen som ger er enkla, forskningsbaserade dagliga övningar.

17.Emma Persson – privatekonom på Länsförsäkringar
Tänk på jämställdheten under semestern, det är så lätt att man hamnar i de olika roller man har i vardagen. Varför inte prova att kasta om lite? Den som vanligtvis inte grillar kan testa att grilla, den som vanligtvis inte tvättar kan tvätta. Prova!

18.Emma och Maria – driver tillsammans Instagramkontot Happy Divorced Family
Om du, precis som vi, mår bra av att få vara själv ibland, se då till att få egentid även på semestern. Behoven finns ju där även på lediga dagar.

19.Stina och Thomas – Familjeträdet
Det går bra att dela upp sig på semestern och göra saker var för sig med respektive barn alt att göra något som du själv gillar. Viktigt att inte att ge varandra dåligt samvete om man inte vill ägna hela semestern med bonusbarnen.

20.Amanda – poddarna Alla våra Ligg och Gravid
Titta din partner i ögonen! Så många är så rädda för detta. Men sätt på en fin låt och en timer på fem min. Sen sitter ni tysta och tittar på varandra. Känns det läskigt borde du ifrågasätta varför det känns konstigt att vara intim med den du älskar.

21.Emma och Maria – driver tillsammans Instagramkontot Happy Divorced Family
Alla behöver inte göra allting tillsammans. Jobbar den ena kan den andra vuxna åka på utflykt med barnet/barnen. På detta vis blir semestern dynamisk, flexibel och kanske än mer spännande. Ni får även något att prata och berätta om när hela familjen är samlad. Att inte vara tillsammans hela semestern behöver inte vara något dåligt.

22.Philip Jonzon Jarl – VD på Relate App Boost och Date:ing
Singel? Ta en dejting-detox! Semestern är perfekta tiden för en dejting-detox. Radera apparna ett tag och blicka innåt och fundera över vad du egentligen letar efter. Vad behöver du för att må bra i vardagen? Hur vill du leva ditt liv och fördela din tid? Vad är viktigt för hur du är som person? Vilka intressen och eventuella samhällsfrågor brinner du för mest? Vilka delar av detta vill du att din partner ska dela och vilka delar är deal-breakers för dig? Relate Date appen hjälper dig skapa den här kompassen genom att ge dig en komplett värderingskartläggning, helt gratis.

23.Emma Persson – privatekonom på Länsförsäkringar
En riktigt bra semester behöver inte kosta så mycket som man tror. Blir det en budgetsemester med matsäckar och cykelutflykter till närmaste skog ska du inte skämmas över det. Tricket är att sluta jämföra sig och stänga av de sociala mediaflöden som vill få dig att tro att ”alla” andra har det så himla fantastiskt.

24.Sofia Jackson – GO ON
Mitt sommartips är faktiskt en riktigt utmaning för mig själv. Ta stunder, så ofta du kan, och försök att ”bara vara” i nuet. Ingen telefon inom räckhåll, inga måsten eller borden. Det spelar ingen roll om maten serveras senare än vanligt, eller om fingrarna förvandlats till russin av allt badande.

25.Malin Christiernsson – GO ON
Låt alla i familjen komma till tals. Alla har olika förväntningar och syn på semestern. Dokumentera allas önskemål och respektera det ni gemensamt beslutar.

26.Ivannia Liljebäck Hult – Programledare i podden “Reparera eller Separera”
Den omöjliga ekvationen: 48/4-regeln. Det är omöjligt att ta igen 48 veckor vardag på 4 veckor semester. Alltså sätt rimliga förväntningar!

 

© GO ON AB™